Utrecht moet duel zonder publiek spelen

De tuchtcommissie van de Europese voetbalunie UEFA heeft FC Utrecht gisteren gestraft met het spelen van één Europese bekerwedstrijd zonder publiek.

De sanctie is opgelegd naar aanleiding van ongeregeldheden tijdens de wedstrijd FC Utrecht-Legia Warschau in de eerste ronde van de UEFA Cup. De Poolse tegenstander werd bestraft met een geldboete van 10.000 euro wegens wangedrag van aanhangers tijdens dezelfde wedstrijd.

FC Utrecht kreeg de straf, omdat de supporters vuurpijlen afschoten, stoelen in brand staken en het veld opkwamen, waardoor de wedstrijd veertig minuten kwam stil te liggen. Bovendien was het de UEFA niet ontgaan, dat er tijdens de wedstrijd een spandoek met een racistische tekst hing.

De eerstvolgende Europese thuiswedstrijd van FC Utrecht, die zonder publiek moet worden gespeeld, zal niet meer dit seizoen plaatshebben. De club is namelijk uitgeschakeld door Legia. De straf blijft net zo lang staan tot FC Utrecht zich weer heeft gekwalificeerd voor de UEFA Cup dan wel de Champions League.

Voorzitter Erik Jan Visser van FC Utrecht zei de gevolgen van de straf niet te kunnen overzien. ,,Dit gaat de club in de toekomst veel geld kosten, maar we realiseren ons ook dat de straf zwaarder had kunnen uitvallen.''

FC Utrecht heeft tot en met maandagavond de tijd tegen de uitspraak in beroep te gaan. De club besluit daartoe na bestudering van het UEFA-rapport. Visser: ,,Vooralsnog zien wij weinig aanknopingspunten om deze uitspraak aan te vechten, maar er zijn deskundigen die dat beter kunnen beoordelen.''

De UEFA legde ook PSV een straf op. De Eindhovense club moet 20.000 euro boete betalen wegens wangedrag van de supporters tijdens de wedstrijd tegen Arsenal voor de Champions League. Fans gooiden vuurwerk naar de Franse speler Thierry Henry. PSV had geluk dat Arsenal geen klacht indiende over racistische uitingen van PSV-supporters jegens donkere spelers. Ook stonden de uitingen van racisme niet vermeld in het officiële wedstrijdrapport.

Feyenoord kreeg een boete van 4.250 euro wegens onsportief gedrag tegen een speler en het afsteken van vuurwerk door fans.

Naast FC Utrecht moet ook Dinamo Tbilisi de eerstvolgende thuiswedstrijd in een competitie van de UEFA zonder publiek spelen. Een grensrechters werd tijdens het duel tegen Slovan Liberec getroffen door een steen.