Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Bij ons thuis. Eerste aflevering van een serie over het geweld op televisie met o.a. professor Micha de Winter die meent dat er lijsten moeten komen waarop iedereen kan zien welke omroepen goed of slecht voor kinderen zijn. In deze uitzending gaat het over de gevaren van televisiekijken. Ned.1, 16.05-16.33u.

2 Vandaag. Onder meer een reportage over de economische situatie in Amerika. Vorig jaar belanden 1,5 miljoen mensen onder de armoedegrens, bovenop de miljoenen die daar al heel lang onder leven. Maakt Amerika misbruik van de situatie door een aanval op Irak voor te bereiden om de aandacht van de binnenlandse problemen af te leiden? Ned.2, 17.30-19.00u.

Vinger aan de pols. Over depressies bij vrouwen die tweemaal zo vaak voorkomen als bij mannen. Depressies duren bij vrouwen langer en onderzoek toont aan dat mannen en vrouwen verschillend behandeld moeten worden. Ned.1, 21.57-22.38u.

Nova. Onder meer aandacht voor verontruste familieleden van het religieuze Efraïm Genootschap van H. van Geene uit Heinenoord. Eind vorig jaar kondigde het genootschap het einde van de wereld aan. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Dingoes: Friend or foe. Over de dingo's (half wolf, half hond) in Australië. De laatste 25 jaar hebben ze een slechte reputatie gekregen, maar zijn deze dieren daadwerkelijk een gevaar voor de samenleving. National Geographic, 20.00-21.00u.

Fame, set and match: Rolling Stones. Vanavond over het leven van vrouwen als Marianne Faithfull, Anita Pallenberg, Bianca Jagger, Jerry Hall en Mandy Smith. Zij hebben allemaal een zekere invloed uitgeoefend op het leven van de leden van de Rolling Stones. BBC2, 22.15-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

Keyl. Gesprekken met hoedenmaakster Marianne Jongkind en schrijfster Yvonne Kroonenberg. Ned.1, 21.00-21.57u.

MUZIEK

Top of the pops 2 special: Rolling Stones. Gesprekken met de bandleden en opnamen van de grootste hits van de Rolling Stones. BBC2, 23.15-23.45u.

FILM

. Captain Courageous (Victor Fleming, 1937, VS). Semi-klassieke familiefilm naar verhaal van Rudyard Kipling, over een verwend rijkeluiszoontje dat van een cruiseschip valt en door eenvoudige vissers wordt onderwezen in menselijkheid. Oscar voor Spencer Tracy als Portugese visser. VRT, 14.15-16.05u., zw.

Robin Hood, Men in Tights (Mel Brooks, 1993, VS). Ongecontroleerde geinponum Brooks persifleert de Robin Hoodfilm in het algemeen en die met Kevin Costner (Robin Hood: Prince of Thieves) in het bijzonder. Louter voor de fans. Ned.2, 20.25-22.08u.

. Batman Returns (Tim Burton, 1992, VS). In zijn tweede Batman-film laat regisseur Burton de vleermuis-stripheld in zijn waarde, hanteert hij de stijl en het idioom van de stripverhalen en blijft hij tegelijk trouw aan zijn eigen obsessies: Batman (Michael Keaton), de Penguin (Danny DeVito) en Catwomen (Michelle Pfeifer) delen dezelfde, intense eenzaamheid. Yorin, 21.00-23.20u., onderbroken door reclame.

Money Train (Joseph Ruben, 1995, VS). Doorsnee actiefilm over spoorwegrechercheurs (Wesley Snipes en Woody Harrelson) die de geldtrein van hun arrogante chef besluiten te beroven, staat bekend als de film die na de Amerikaanse première in de werkelijkheid zou zijn nagespeeld: onverlaten staken toen een kaartjesverkoper van de New-Yorkse metro in brand. VRT, 23.20-1.04u.

. El Mariachi (Robert Rodriguez, 1993, VS). Misschien wel goedkoopste film aller tijden werd door het inventieve improvisatietalent Rodriguez gemaakt voor 7.000 dollar en vertelt – in het idioom van de spaghettiwestern – het simpele verhaal van een muzikant die men per ongeluk aanziet voor een ontsnapte gevangene. Ned.1, 23.40-1.00u.

. Exotica (Atom Egoyan, 1994, Canada). Niets is wat het op het eerste gezicht lijkt in zesde speelfilm van de regisseur van o.a. Family Viewing. Tot op het laatst ongewisse thriller, die zich grotendeels in een stripteaseclub afspeelt, vertoont een ingenieuze constructie van motieven en ogenschijnlijk los van elkaar staande verhalen waarin (o.a.) belastinginspecteur Bruce Greenwood geobsedeerd is door danseres Mia Kirschner. Maar de hartstocht ontbreekt. BBC2, 1.10-2.50u.

. The Window (Ted Tetzlaff, 1949, VS). Trefzekere sfeertekening van grotestadsparanoia kenmerkt deze semi-klassieke B-thriller over jeugdige praatjesmaker die niet wordt geloofd wanneer hij een moord heeft zien plegen. Twaalfjarig jeugdsterretje Bobby Driscoll kreeg speciale Oscar voor zijn hoofdrol (en stierf 19 jaar later, vergeten en verslaafd, een anonieme dood in de goot van New York). BBC2, 2.50-4.00u., zwart-wit.

RADIO

Mulisch en het woord. Vijfde deel van een serie waarin schrijver Harry Mulisch terugkijkt op zijn leven en werk. In deze aflevering behandelt hij met literair criticus Onno Blom de jaren tachtig. Hij publiceert o.a. De compositie van de wereld, De Aanslag, Hoogste tijd en De pupil. In 1982 werd bij hem een carcinoom in zijn maag ontdekt. 747AM, 15.02-16.00u.

Opera live. Uitvoering van de opera Alcina van Georg Friedrich Händel door het Philharmonia Baroque Orchestra, San Francisco & New York Baroque Dance Company olv. Nicholas McGegan. Solisten zijn o.a. sopraan Yvonne Kenny en mezzosopraan Wilke te Brummelstroete. Radio 4, 19.00-23.00u.

Opium. Gesprek met kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen over haar onlangs verschenen roman voor volwassenen Vrije vormen. Ook Chagall-kenner Pieter Zuidema over de tentoonstelling met theaterdoeken van schilder Marc Chagall in het Joods Historisch Museum. Radio 1, 19.04-20.00u.

Easy listening. Aandacht voor de in New York overleden jazzpianist Ellis Larkins. Van zijn twee duo albums met Ella Fitzgerald werd Ella sings Gershwin uit 1950 klassiek. Hij werkte ook met o.a. Frank Sinatra, Chris Connor en Rod McKuen. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 'nachts. Bandoneonspeler Carel Kraayenhof vertelt over wat hem boeit in de tango en Zuid-Amerika. Radio 1, 0.04-1.00u.