Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Politiek leider van de VVD, Gerrit Zalm gaat in op de vraag welke landen zich wel en niet bij Europa mogen aansluiten. Verder korpschef Pier Eringa van Flevoland die jaarlijks op zijn prestaties wil worden afgerekend.

Ned.3, 12.08-13.03u.

Andere ogen. De WDR-radiocorrespondente Annette Birschel, Romeo Hoost van de Curaçaose zender Z '86 en de Spaanse Sonia Robla van El Pais becommentariëren vanuit hun achtergrond de gebeurtenissen rondom het overlijden van prins Claus. Ned.1, 14.32-15.00u.

DOCUMENTAIRE

Een praalgraf voor een prins. Naar aanleiding van het overlijden van prins Claus een herhaling van de documentaire over de restauratie in de jaren negentig van het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft. Ned.3, 15.00-16.30u.

Close-up: De moord op Toetanchamon. Twee Amerikaanse detectives proberen met de modernste technieken de moordenaar van farao Toetanchamon te ontmaskeren. Voor het eerst is ook het ware gezicht van Toetanchamon te zien. Duizenden jaren na de moord kunnen we het slachtoffer recht in de ogen kijken. Ned.1, 19.00-20.00u.

Terzake zondag. BBC-documentaire over de vraag of Saddam Hussein een kernbom maken. Beschikt hij inderdaad over chemische en biologische vernietigingswapens? Een kijkje zijn provisiekast. Canvas, 20.00-21.00u.

Tegenlicht. Eerste deel van een tweeluik over de geschiedenis van de wapeninspecties in Irak en wat er in 1998 misging met de eerste VN-inspectie. Ned.3, 21.05-22.00u.

Dokwerk: Sark, kleine wereld. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.42-23.42u.

KUNST

Propaganda. Onder anderen directeur van het Groninger Museum Kees van Twist over de tentoonstelling van de Britse kunstenaars Jake en Dino Chapman, popjournalist Nanne Tepper over seks en geweld in de westerse cultuur en dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, winnaar van de Anton Wachterprijs. Ned.3, 17.00-18.00u.

FILM

Popeye (Robert Altman, 1980, VS). Curieuze speelfilm met de cartoonkarakters van Elzie Segar, op basis van een scenario van Jules Feiffer. Met Robin Williams als Popeye, Shelly Duvall als Olive Oyl. VRT, 13.35-15.10u.

Enter the Dragon (Robert Clouse, 1973, VS). Succesrijke eerste poging van Hollywood om kung fu-genre te annexeren. Hoofdrol van Bruce Lee. Ned.3, 14.05-15.42u.

Benji (Joe Camp, 1974, VS). Uiterst succesvolle familiefilm waarin het gelijknamige bastaardhondje kinderen redt uit handen van boeven. Kreeg twee vervolgfilms. RTL4, 14.25-16.00u., met reclame.

Dunston Checks in (Ken Kwapis, 1996, VS). Voor kinderen onweerstaanbare klucht waarin dievenhulpje annex orang-oetan Dunston een chique Newyorks hotel op stelten zet, maar zich beschermd weet door het verwaarloosde zoontje van de hotelmanager. Met Faye Dunaway als ambitieuze oudere dame. Yorin, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Reservoir Dogs (Quentin Tarantino, 1991, VS). Ondersteund door de bier & snoep-songs van de jaren zeventig en het werk van een briljante cameraman vertelt Tarantino een even agressief als uitbundig verhaal over een groep bankrovers en de nasleep van een mislukte overval. Innemende mannen zijn het, zolang ze zich dat kunnen permitteren. Zo niet, dan ontpoppen ze zich als beesten. Met Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen. V8, 22.15-24.00u., onderbroken door reclame.

. Trees Lounge (Steve Buscemi, 1996, VS). Net als zijn grote voorbeeld John Cassavetes is de acteur Steve Buscemi in zijn regiedebuut meer geïnteresseerd in de personages en de tekening van hun karakters dan in een dwingend plot. Zijn onnadrukkelijke observatie van het dagelijks leven van morsige sleutelaars kenmerkt zich door humor, melancholie en subtiel spel van onder meer Chloe Sevigny. BBC2, 1.00-2.25u.

On a Clear Day You Can See Forever (Vincente Minnelli, 1970, VS). Curieuze romantische musical met Barbra Streisand, Yves Montand en - in kleinere rol - Jack Nicholson. Psychiater activeert bij jongedame haar herinnering aan vorige levens. Maandag, SBS6, 13.20-15.45u., onderbroken door reclame.

. Johnny Guitar (Nicholas Ray, 1954, VS). Klassieker van nederige komaf, favoriet van cinefielen als Eric de Kuyper. Melodramatische western met Robert Mitchum in de titelrol, waarin het feitelijk draait om de elkaar voortdurend belagende heldinnen Joan Crawford en Mercedes McCambridge. Maandag, BBC2, 14.35-16.20u.

RADIO

Opium. Liedjesschrijver en componist Theo Nijland praat over zijn nieuwe voorstelling Jij ook altijd en poëtische en humoristische liedteksten. Verder o.a. acteur Leopold Witte over de nieuwe muziektheatervoorstelling van theatergezelschap Orkater en Elsschot-kenner Wieneke 't Hoen over het boekje U schijnt de stad niet goed te kennen, een wandeling door het Antwerpen van Willem Elsschot. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het Nieuws. Oud-onderwijsminister en vice-president van de Wereldbank Jo Ritzen kijkt op zijn werk in de kabinetten Lubbers en Kok. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Onder meer een gesprek met vertaler Jan Jonk over zijn vertaling van het Germaanse heldendicht Beowulf.

Verder aandacht voor het boek Echte mannen willen niet naar Mars van wetenschapsjournalist Hans van Maanen. 747AM, 23.00-24.00u.