Szechuan pikant-zure soep

Traditioneel wordt er bij oosterse soep geen wijn geschonken. Maar bij deze soep dronken we twee wijnen! Een Duitse Sauvignon Blanc 1998 van Karl H. Johner uit Kaisertuhl, Baden, en een Elzasser Grand Cru Riesling Zinnkoepflé 1996 Coöperative Pfaffenheim. De Duitse wijn had een lichtzoet accent; die vond ik het meest passend.

Laat de paddestoelen 20 minuten weken in een kom heet water. Giet ze af. Verwijder de taaie steeltjes en snijd de hoedjes in dunne plakjes.

Doe de bouillon in een pan en zet hem op een matig vuur.

Kook de rijstvermicelli een paar minuten in een pan kokend water tot hij bijtgaar is. Giet over in een zeef en laat schrikken onder de koude kraan.

Bestrooi de eendenborst met zout en peper en bak hem 8 tot 10 minuten in wat boter of olie in een koekenpan op een middelhoog vuur, of tot hij rosé gebakken is. Neem uit de pan en zet weg op een bord.

Doe de plakjes paddestoel, de bamboescheuten en gember in de warme bouillon. Meng de maïzena met 3 eetlepels koud water en roer dit papje door de bouillon. Roer er vervolgens de chilisaus, azijn en sesamolie door.

Snijd de eendenborst in dunne plakken. Verhit de vermicelli in de zeef onder de hete kraan. Verdeel de vermicelli en dan de eendenborst over 6 voorverwarmde soepborden of kommen.

Neem de pan soep van het vuur en roer er met stokjes het losgeklopte ei door. Schep de soep over de vermicelli en eend en garneer met de lente-uitjes.

    • Kim Maclean