Stembus Kashmir: debacle voor `familiepartij'

De verkiezingen in de omstreden Indiase deelstaat Kashmir zijn uitgelopen op een debacle voor de regerende Nationale Conferentie (KJNC) van de familie Abdullah, die haar absolute meerderheid verloor. De nieuwe leider van de partij, de 32-jarige Omar Abdullah, verloor zelfs de zetel in het thuisdistrict van de familiedynastie die de politiek in Kashmir decennialang heeft gedomineerd. Wel verwierf de KJNC nog de meeste zetels (28) in het 87 zetels tellende parlement, maar de leiders van de regionale oppositiepartij People's Democratic Party en de Indiase Congrespartij zijn al coalitiebesprekingen begonnen over de vorming van een nieuwe regering. Alle deelnemende partijen zijn min of meer pro-India. Separatistische partijen boycotten de verkiezingen. Maar ondanks die boycot en de dreiging van aanslagen was de opkomst met 46 procent relatief hoog.