Sleater-Kinney. One Beat (KillRockStars 387)

Wie graag boos klinkende vrouwen hoort, wende zich tot Sleater-Kinney. Dit trio uit Seattle bestaat al acht jaar, maar geniet nog steeds bekendheid in slechts kleine kring. One Beat moet daar maar eens verandering in brengen.

Want opwinding en verontwaardiging wordt bij Sleater-Kinney omgevormd tot zorgvuldig, hoekige liedjes met punctueel tegen elkaar in harkende gitaren. De stem van voorvrouwe Corin Tucker moet het niet hebben van lieftalligheid of stoerheid, maar van een miauwend soort geschreeuw. Het is daarom goed dat ze af en toe wordt afgewisseld door Carrie Brownstein die een neutraler geluid laat horen. Sleater-Kinney houdt de aloude waarden van de Riot Grrl-beweging hoog (verzet tegen mannelijke dominantie, vooral muzikaal). Ze refereren aan feministische voorlopers als de Engelse Au Pairs. Sleater-Kinney heeft een afwisselender aanpak dan vroeger: niet alle nummers zijn strak en afgemeten, af en toe wordt er wat romantischer gezongen, en klinkt ze zelfs als een punky versie van de Shangri-La's.

    • Hester Carvalho