Ruzie om taalwet van puristen

In Roemenië is commotie ontstaan over een deze week aangenomen taalwet, die beoogt uitdrukkingen uit vreemde talen die het Roemeens zijn binnengeslopen, te weren en te vervangen door Roemeense equivalenten.

De afgelopen tien jaar zijn vooral veel Engelse uitdrukkingen het Roemeens binnengedrongen, tot ergernis van taalpuristen. Dat geldt voral voor uitdrukkingen in het zakenleven en de sport. Anderen hekelen de wet echter als uiting van vals patriottisme en als een wet die zijn doel voorbij zal schieten, omdat – bijvoorbeeld – niemand een hot-dog een hete hond (câine fierbinte) zal gaan noemen. Bovendien staat het Roemeens onder taalkundigen bekend als een taal die eeuwenlang makkelijk buitenlandse invloeden uit `buurtalen' als Turks, Albanees, slavische talen en Hongaars heeft opgenomen. Andrei Plesu, filosoof, schrijver en ex-minister, zei het belangrijker te vinden te strijden tegen het steeds grotere aantal grammaticale fouten die in het openbare spraakgebruik worden gemaakt.