Ruzie in comité over Nobelprijs

Binnen het Nobelcomité is onenigheid ontstaan over de Nobelprijs voor de vrede. De reden waarom de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter de Nobelprijs heeft gekregen, wordt door de leden op verschillende manieren uitgelegd.

In de toelichting wordt Carters geloof in onderhandelingen als oplossing voor conflicten vergeleken met ,,de toestand die op dit moment wordt gekenmerkt door dreigementen met het gebruik van geweld''. De voorzitter van het comité, Gunnar Berge, zei gisteren op een persconferentie dat deze zinsnede moet worden gelezen als ,,kritiek op de huidige [Amerikaanse] regering'' en haar beleid inzake Irak. Hij voegde eraan toe: ,,Het is een slag in het gezicht van allen die op dezelfde lijn zitten als de Verenigde Staten.''

Inger Marie Ytterhorn, van de populistisch-rechtse Vooruitgangspartij, zei dat Berge's commentaar ,,niet de mening van het comité'' weergaf. Volgens haar wordt alleen de formulering zoals die in de toelichting staat door alle vijf leden van het comité gedeeld.

Ook Hanna Kvanmo van Socialistisch Links zei dat Berge slechts zijn eigen mening had gegeven. Andere leden van het comité waren het echter wel met Berge eens. Volgens de secretaris van het Nobelcomité, Geir Lundestad, die zelf overigens geen stemrecht heeft, ,,kan er weinig twijfel bestaan over de bedoeling'' van de toelichting.

Het Nobelcomité is een afspiegeling van de machtsverhoudingen in het Noorse parlement. Het is zeer ongebruikelijk dat het comité politieke uitspraken doet, om te voorkomen dat zijn onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken. Berge, wiens termijn als voorzitter van het Nobelcomité later dit jaar eindigt, erkende achteraf dat andere leden van het comité misschien ,,andere taal'' hadden gebruikt.

President George Bush heeft Carter telefonisch gefeliciteerd met de Nobelprijs. Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer sprak van ,,een bijzondere dag voor Jimmy Carter''. Op de vraag of het ook een bijzondere dag was voor het Amerikaanse volk, herhaalde hij slechts dat het een bijzondere dag was voor Carter.

In een interview met Larry King op de Amerikaanse nieuwszender CNN zei Carter dat hij gisteren tegen het besluit van het Congres zou hebben gestemd waarin Bush toestemming krijgt om geweld te gebruiken tegen de Iraakse leider Saddam Hussein. ,,We kunnen niet onder de verplichting uit om via de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te werken'', aldus Carter.