Randstad werft toch bewaarders

Uitzendbureau Randstad werft nog steeds tijdelijke krachten voor de bewaking van drugskoeriers. Dat gaat in tegen een afspraak met het ministerie van Justitie.

Kort geleden is met het ministerie van Justitie en met de vakbonden overeengekomen dat tijdelijke krachten niet mogen worden ingezet voor de bewaking van bolletjesslikkers, omdat die voor deze taak onvoldoende zijn toegerust.

Een woordvoerder van Randstad geeft toe dat deze zogeheten detentie-toezichthouders tegen de afspraken in zijn geworven, maar volgens de woordvoerder zou het gaan om een incident. ,,Het is niet gebruikelijk dat wij tijdelijke krachten hiervoor werven'', aldus de zegsman.

Randstad trok de detentie-toezichthouders aan voor beveiligingsbedrijf Securicor. Dit bedrijf verzorgt deels de bewaking van bolletjeslikkers in de speciaal voor hen opgerichte detentiecentra in Roermond, Zeist en Bloemendaal. Het was de bedoel

In een uitzending van actualiteitenrubriek 2Vandaag meldden twee verslaggevers zich bij Randstad. In de gesprekken bleek het geen bezwaar te zijn om voor een periode van vier of zes maanden werkzaam te zijn als bewaker van bolletjesslikkers. Wel drong de medewerker van Randstad er op aan dat ze moesten liegen over de beschikbare periode. Een andere medewerker stelde dat hij de tijdelijke beschikbaarheid dan wel door de vingers wilde zien.

Directeur W. van de Ven van Securicor reageerde in de uitzending kwaad op de werkwijze van Randstad, evenals vakbondsbestuurder Westerhof van de FNV.

De woordvoerder bij Randstad zegt dat er inmiddels een ,,goed gesprek'' is gevoerd met de medewerkers die de nieuwe krachten duidelijk maakten te moeten liegen. ,,Wij betreuren zeer dat mensen zijn aangezet tot het achterhouden van informatie.''

De speciale detentiecentra voor drugskoeriers werden opgericht nadat de Tweede Kamer begin dit jaar van toenmalig minister van Justitie Korthals eiste dat zij niet langer heengezonden zouden worden. Inmiddels heeft de huidige minister van Justitie, Donner, bekendgemaakt dat hij drugskoeriers van buiten Nederland in de toekomst wel weer met een dagvaarding op zak wil wegsturen. Hij ziet zich hiertoe gedwongen omdat de niet aflatende stroom drugskoeriers het justitieapparaat te veel ontwricht.