Peter Wolf: Sleepless (Epic)

Als zanger van de J. Geils Band werd Peter Wolf vaak gezien als een Amerikaanse Mick Jagger, in die zin dat hij zijn liefde voor de blues uitbouwde tot een glansrijke rockcarrière in de schaduw van de Rolling Stones.

Hoe passend dat Jagger én Keith Richards nu (los van elkaar) opduiken als gasten op Wolfs solo-album Sleepless, dat vooral zo mooi is omdat de liefde voor soul, blues en country er onverminderd in doorklinkt. Peter Wolf heeft de gepolijste producersmuziek van zijn jaren 80-hit `Lights out' de rug toegekeerd en ging terug naar de bron, onder meer met covers van Sonny Boy Williamson, William Bell en Otish Rush. Ook in eigen nummers als het aan Tennessee Williams opgedragen `Five o'clock angel' is Wolf een overtuigend vertolker van het Amerikaanse levenslied. Hij doet zich niet jonger of energieker voor dan zijn 56 jaar, maar raakt het hart met pure en doorleefde muziek. De ook hier weer bronstig schreeuwende Jagger zou er een voorbeeld aan moeten nemen.

    • Jan Vollaard