Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Bij de herschikking van de indices van de Amsterdamse beurs stonden de technofondsen de afgelopen jaren in de schijnwerpers. Stonden, want de oude economie eist haar plek weer op.

Het duurt nog vijf maanden, maar de herschikking van de nationale indices in maart zal vrijwel zeker zorgen voor een flinke aardverschuiving, met name in de Midkap-index. In de belangrijkste nationale index, de AEX, zal slechts één verandering plaatsvinden, maar deze laat wel zien dat de tijd van de technologiebedrijven – voorlopig – voorbij is.

Kent u ze nog? UPC, Baan, Versatel en KPNQwest? Dat waren de namen van de nieuwe bedrijven die afgelopen jaren snel groeiden en zich vliegensvlug verzekerden van een plaats in de AEX-index. Zo snel als ze hun plek veroverden, zo snel moesten ze hem echter ook weer afstaan en hun opvolgers zijn relatief onbekende exponenten van de oude economie.

Onderdeel vormen van een index is van groot belang voor een beursgenoteerd bedrijf. De bedrijven in de index, met name de fondsen in de AEX, trekken meer kopers voor hun aandeel. Veel beleggers volgen de AEX en zorgen dat ze alle aandelen in de index in hun portefeuille hebben. Verder krijgen deze bedrijven meer aandacht in de media.

Volgens de researchafdelingen van Fortis Bank en Dexia Securities zal het offshorebedrijf IHC Caland in maart de gelederen van de toonaangevende AEX gaan versterken. IHC Caland kwam de afgelopen jaren vooral in het nieuws door de omstreden aanwezigheid in het dictatoriale Myanmar, het voormalige Birma, en het is niet echt een voor de hand liggende naam om tot de hoogste regionen door te dringen. Maar de omzet en de omloopsnelheid van het aandeel van het bedrijf uit Schiedam is, tot nu toe, hoog genoeg om te promoveren uit de Midkap-index. ,,Dat IHC Caland in de AEX komt is misschien wel een gevolg van alle beursellende'', zegt econoom Peter van Doesburg van Dexia.

Geen van de huidige AEX-fondsen zal verdwijnen in maart. IHC Caland neemt de plaats in van KPNQwest, het telecombedrijf dat deze zomer failliet ging. Het bedrijf verliet de AEX al na ruim en jaar. Eenzelfde lot trof kabelbedrijf UPC, softwaremaker Baan en telecombedrijf Versatel de afgelopen jaren. Van de `nieuwe economie' bedrijven blijven alleen Getronics en CMG over, alhoewel zij zijn afgegleden tot het niveau van een penny stock, een aandeel dat voor minder dan een euro kan worden gekocht.

De herschikking van de index betekend ook dat de financiële waarden toonaangevend zullen blijven. Deze sector – ABN Amro, ING, Aegon, Fortis en Van der Moolen – heeft momenteel een aandeel van ruim 34 procent in de index en dit zal, volgens het rapport van Fortis, ook na maart 2003 zo blijven. De weging van de financiële sector is veel groter dan op de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen. Dat dit geen garantie is voor meer stabiliteit bleek het afgelopen jaar waarin de financiële fondsen de beurs op het Damrak naar beneden trokken.

Het kleine broertje van de AEX zal tijdens de herschikking de meeste aandacht opeisen. In de Midkap-index, de AMX, zullen volgens Dexia maar liefst negen nieuwelingen toetreden. Fortis verwacht zelfs tien nieuwe namen in de index die uit 25 bedrijven bestaat. De AMX bestaat momenteel slechts uit 23 fondsen vanwege het vroegtijdige afscheid van Versatel en havenconcern Vopak. Versatel verdween vanwege financiële problemen en Vopak splitste zichzelf op.

De aardverschuiving, volgens econoom Van Doesburg ,,uitzonderlijk'', is het directe gevolg van een wijziging van de beursregels. Deze versperden tot nu toe de weg voor vastgoedfondsen, maar werd eerder dit jaar opgeheven. Volgens Van Doesburg is de wijziging een direct gevolg van de fusie van de Amsterdamse beurs met de effectenhuizen van Brussel en Parijs. ,,In Parijs mochten vastgoedfondsen al in een index worden opgenomen en Amsterdam schikt zich daar nu naar.''

Het gevolg is dat vrijwel alle vastgoedbeleggingsfondsen op de Amsterdamse beurs zullen toetreden tot de AMX-index, daar zijn zowel Fortis als Dexia het over eens. Behalve Rodamco Asia en Rodamco Europe zijn dat Corio, Wereldhave, Vastned Offices en Vastned Retail. De fondsen worden vergezeld door wat er over is van Vopak, bouwbedrijf Heijmans en baggerconcern Boskalis. Fortis verwacht dat ook uitzender USG in de AMX zal worden opgenomen.

De AMX was altijd meer een index voor groeifondsen die van daar uit de sprong konden wagen naar de `grote' AEX. Maar de groeiers van de afgelopen jaren moeten het veld alweer ruimen want ook in de Midkap-index zal het aandeel van de technologiefondsen vanaf maart sterk afnemen. De banken verwachten namelijk dat automatiseerders Ordina, Pink Roccade en Unit 4 Agresso terug zullen vallen naar de gelederen der smallcaps. Verder lijken bouwer Amstelland en containervervoerder Nedlloyd zeker hun plek te verliezen en zitten supermarktketen Laurus, telecombedrijf Vodafone en staalconcern Corus op de wip. Euronext Amsterdam zal in december een voorlopige lijst bekendmaken met de blijvers, nieuwelingen en verliezers van een jaar beurshandel.

    • Heleen de Graaf