Mazzeltov: Tsores & Chein (FREA MWCD 4038)

Na een kwart eeuw klezmer-revival weet iedereen wel zo ongeveer wat dit genre behelst. Vooral in Amsterdam met zijn joodse geschiedenis werd deze in New York herondekte jiddische gelegenheidsmuziek warm onthaald. Waarna ook daar de vraag rees of op de imitaties en reconstructies nog iets moest volgen.

Het in '94 opgerichte Mazzeltov begon traditioneel maar is inmiddels blijkbaar van mening dat alleen terugblikken niet genoeg is. Zo staat er op Tsores & Cheyn niet alleen typisch Oost-Europees, Jiddisch, repertoire, maar waagt zangeres Rolinha Kross zich ook aan het Ladino, de sefardische variant van het oud-Spaans. Daarnaast werpt Mazzeltov onder leiding van klarinettist Gottfrid van Eck ook nog wat Arabische beatsgeluiden en gipsy-jazz in de toch al troebele smeltkroes.

Orthodoxe klezmer-fans is dat alles wellicht een gruwel maar `pure' klezmer, revival of niet, is natuurlijk net zo'n fictie als een koosjere frikandel.

    • Frans van Leeuwen