Lucent schrapt opnieuw 10.000 banen

Het Amerikaanse Lucent gaat nog eens 10.000 werknemers ontslaan. De producent van telecomapparatuur maakte de bezuinigingsmaatregel gisteren bekend, samen met een nieuwe winstwaarschuwing.

Door de extra ontslagen wordt het personeelsbestand teruggebracht tot 35.000 werknemers. De ontslagronde zal eind volgend jaar worden afgerond. In betere tijden had het bedrijf 155.000 werknemers in dienst. Met de bezuinigingen probeert bestuursvoorzitter P. Russo de fors afgenomen vraag naar telecomapparatuur op te vangen. Lucent heeft al acht kwartalen achter elkaar verlies geleden.

Lucent neemt voor de jongste reorganisatie een voorziening van 1 miljard dollar. Verder wordt een voorziening van 3 miljard dollar getroffen voor de sterk geslonken pensioenreserves van het bedrijf. Volgens Lucent hoeven de reserves op dit moment nog niet te worden aangevuld met kasmiddelen, maar volgens de Amerikaanse boekhoudregels is het bedrijf gezien de huidige situatie nu al verplicht om geld opzij te zetten.

Lucent, dat een gebroken boekjaar hanteert, zal binnenkort een verlies bekendmaken van 65 dollarcent per aandeel over het eind september afgesloten vierde kwartaal, aldus een gistermiddag gepubliceerde verklaring van het concern. Eerder werd nog rekening gehouden met een verlies van 45 dollarcent. In juli gaf het bedrijf ook al een winstwaarschuwing.

Het verlies in het afgelopen kwartaal betekent een daling van 25 procent ten opzichte van het derde kwartaal, toen het verlies 2,95 miljard dollar bedroeg. In het vierde kwartaal vorig jaar bedroeg het verlies 7,3 miljard dollar.

Lucent maakt gisteren ook bekend dat het een nog ongebruikte kredietfaciliteit van 1,5 miljard dollar heeft opgezegd. Het bedrijf kan de vergoedingen voor het beschikbaar houden van de faciliteit nauwelijks meer betalen. Met de banken wordt onderhandeld over een nieuwe, kleinere faciliteit.

Lucent beschikt naar eigen zeggen over voldoende kasmiddelen om de lopende activiteiten te financieren, zonder een beroep te hoeven doen op kredietfaciliteiten. Aan het einde van 2003 zal er naar verwachting 2 miljard dollar in kas zitten, vergeleken met ongeveer 4 miljard eind september. Lucent houdt vast aan zijn voornemen om in het komende gebroken boekjaar weer een positief bedrijfsresultaat te behalen.

De beurskoers van Lucent reageerde gisteren op het nieuws met een lichte stijging. Het aandeel van het bedrijf is op dit moment rond de 70 dollarcent waard. In december 1999 was het aandeel bijna 65 dollar waard.