Lammetje

Met niet eerder vertoonde voorsprong hebben Gert-Jan Paulissen en Bart Nab de Modalfa Top 12 gewonnen. Deze invitational, exclusief voorbehouden aan de beste twaalf paren van Nederland, werd dit weekeinde voor de vijfde keer gehouden in het pand van de beleggingsmaatschappij van Max Abram, een Amsterdamse zakenman en bridgemecenas. Paulissen-Nab waren de tweede dag heer en meester. De op papier sterke concurrentie was zo mak als een lammetje dat zich gewillig naar de slachtbank laat leiden voor de feestdagen. Paulissen-Nab putten veel genoegdoening uit hun zege. Als teamlid van de landskampioen in de Meesterklasse – hetzelfde Modalfa – hebben zij naar hun zeggen dit jaar onvoldoende faciliteiten genoten van de bridgebond. Meer hierover kunt u lezen op www.nrc.nl/bridge. Hier een spel waarin de heren een prachtige verdediging aan de dag legden tegen de nummers twee uit de eindklassering, Elly en Henk Schippers:

Z/-

♠ 10 7 3

♡ A V B 3

♦ H 10 7 6 3 2

♣ -

♠ H B

♠8 6 2

♡ 10 8 6

♡ H 7 2

♦ 9 8 5 4

♦ V

♣ 5 4 3 2

♣ A H V B 7 6

♠ A V 9 5 4

♡ 9 5 4

♦ A B

♣ 10 9 8

West

Noord

Oost

Zuid

Paulissen

Schippers

Nab

Schippers

1♠

pas

2♦

3♣

pas

pas

4♠

a.p.

Gert-Jan Paulissen kwam uit met klaveren. De leider ging voor de dubbele schoppensnit, op zich de beste kans (75 procent) om het aantal troefverliezers tot één te beperken. Schoppentien van tafel was voor de boer van west, die harten terugspeelde voor de vrouw, gedoken (!) door oost, Bart Nab. De leider, Henk Schippers, herhaalde de schoppensnit. West won de heer, waarna de verdediging nog twee klaverenslagen incasseerde en het contract down was. Commentaar Nab: ,,Als je ♡H wel neemt, kun je de dummy forceren met klaveren. De leider doet de schoppen dan echter niet meer fout. Als je 'm niet forceert dan doorziet hij mogelijk de Greek Gift en slaat hij troefaas.''

Hoezeer de toeval een rol kan spelen, bleek toen op een andere tafel een voormalig wereldkampioene in slag twee per ongeluk troefaas uit haar handen liet vallen en 4 onmiddellijk was gemaakt.

    • Jan van Cleeff