Koeweit: terroristische cel beraamde reeks aanslagen

Koeweit zegt een terroristische cel te hebben opgerold van vijftien moslimextremisten die aanslagen beraamden op Amerikaanse doelen in Koeweit. ,,Als we vertellen wat de doelen waren, zal Koeweit op zijn grondvesten schudden'', verklaarde een anonieme veiligheidsfunctionaris gisteren in het dagblad al-Qabas.

Een andere anomieme bron zei tegen het persbureau Reuters dat de terroristen een aanslag op een olietanker hadden willen plegen. De minister van Binnenlandse Zaken, sjeik Mohammed Khaled Al Sabah, zou vandaag nadere bijzonderheden geven.

De autoriteiten stuiten op de terroristische cel bij hun onderzoek naar de aanslag op twee Amerikaanse mariniers afgelopen dinsdag. Eén marinier werd bij die actie gedood, net zoals beide belagers. Een van de daders, Anas al-Kandari, zou de leider van de terroristische cel zijn geweest. In totaal heeft de politie na de aanslag meer dan vijftig mensen opgepakt.

De twee daders zouden aan de kant van de Talibaan in Afghanistan hebben gevochten. Ze zouden ruim voor 11 september vorig jaar naar Koeweit zijn teruggekeerd. Volgens de autoriteiten in Koeweit bestaat er geen enkel bewijs dat de mannen banden hadden met het al-Qaida-netwerk van Osama bin Laden.

Dat werd gisteren tegengesproken door een Amerikaanse overheidsvertegenwoordiger. Hij zei dat de twee waarschijnlijk in een van de trainingskampen van Bin Laden zijn opgeleid.

De aanslag heeft tot grote verlegenheid geleid in Koeweit, omdat het land zich graag afficheert als trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben het land tenslotte in 1991 na zeven maanden Irakese bezetting bevrijd. In het vrijdaggebed dat de staats-tv gisteren live uitzond, werd nadrukkelijk afstand genomen van anti-Amerikaanse sentimenten. ,,De moord op een Amerikaan enkele dagen geleden was een grote misdaad en hoogverraad en kan door het islamitisch recht niet worden goedgekeurd.'' De daders werden omschreven als ,,onwetend en gewetenloos''.

In Koeweit leven zo'n 1,4 miljoen buitenlanders, onder wie 8.000 Amerikaanse burgers en 10.000 Amerikaanse militairen.