Italian Overtures DG 471 566-2

De verzameling van twaalf Italiaanse ouvertures van de Accademia di Santa Cecilia biedt niet alleen prettig gevarieerde muziek, maar is ook een overzicht van bijna 300 jaar instrumentale operamuziek.

Dirigent Myung Whun Chung begint met de toccata aan het begin van de Orfeo (1607) van Monteverdi en eindigt met het Preludietto van Mascagni's L'amico Fritz (1891). Daartussen klinken Pergolesi, Cimarosa, Cherubini, Rossini, Donizetti, Bellini, Verdi en Ponchielli. De sinfonia (bij ons `ouverture') waarmee de Italiaanse opera's beginnen, attendeert het publiek erop dat het werk begint, maar introduceert ook de belangrijkste muziek, zo ontstaat het `feest der herkenning'. De sinfonia legde de basis voor de strenge symfonische vorm, die halverwege de 18de eeuw gestalte kreeg. De rest is muziekgeschiedenis: Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Bruckner, Mahler, Sjostakovitsj. Heb ik een Italiaan genoemd? Nee. Maar Verdi's ouverture La forza del destino is een superieure mini-symfonie.

    • Kasper Jansen