Fiat kan niet meer poffen

Fiat heeft lang genoeg op de pof gedronken. Zijn eerste drankje werd eerder dit jaar door de aandeelhouders betaald. Zijn crediteuren namen het volgende rondje voor hun rekening. Fiat verkocht daarna enkele onderdelen om zijn verslaving te kunnen bekostigen. Het volgende drankje lijkt van de Italiaanse regering te komen, die zal bijspringen in de financiering van de gedwongen ontslagen de komende twee jaar.

Deze hulp is hard nodig, omdat Fiat's autodivisie er dit jaar 1,2 miljard euro doorheen jaagt en er zelfs moeite mee zal hebben break-even te draaien in 2004, als de rest van de divisie aan General Motors verkocht kan worden. Volgens Deutsche Bank kan Fiat zijn kosten door de tijdelijke en permanente ontslagen met 500 miljoen euro terugbrengen. Maar dat hangt af van de uitkomst van de intensieve onderhandelingen die momenteel worden gevoerd met de bonden en met de regering, die wellicht wetswijzigingen zal moeten doorvoeren om Fiat in staat te stellen zijn opgezwollen personeelsbestand af te slanken.

De regering zal dat uiteraard niet doen zonder noemenswaardige tegenprestatie van Fiat. Crédit Lyonnais verwacht daarbij dat de omzet van Fiat dit jaar met twintig procent zal dalen, omdat het bedrijf marktaandeel verliest op zijn belangrijkste afzetmarkten, Italië en Zuid-Amerika.

Ook al had Fiat wel verwacht dat de omzet zou dalen toen het de bezem haalde door zijn netwerk van dealers, is de ernst van die daling een schok geweest. Als het zo doorgaat, moet Fiat drastischer maatregelen nemen als het van General Motors een redelijke prijs voor Fiat Auto wil ontvangen en als het niet overgenomen wil worden door zijn banken. Het probleem is dat de regering de volgende keer niet zo meegaand zal zijn. Fiat moet maar zo lang mogelijk genieten van zijn laatste drankje op de pof.

    • Rob Cox