Feyenoord probeert opzet te bewijzen

Een ambtenaar van de belastingdienst in Amsterdam, die betrokken was bij het onderzoek naar fraude van Ajax, heeft de Rotterdamse belastingdienst in 1997 op het spoor van Feryenoord gezet. Dat verklaarde de man gisteren voor de rechtbank in Rotterdam in het strafproces wegens belastingfraude tegen Feyenoord en voorzitter Van den Herik.

Hij had de ambtenaren in Rotterdam aangeraden vooral goed te kijken naar de spelersdossiers en transferdossiers, omdat daar waarschijnlijk meer informatie was te vinden over verkapte loonbetalingen dan in de officiële loonadministratie. In de spelers- en transferdossiers zouden bijvoorbeeld betalingen aan BV's en zaakwaarnemers te vinden zijn.

De getuige was opgeroepen door de verdediging van Feyenoord en Van den Herik, net als een opsporingsambtenaar van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en twee andere belastingambtenaren. De verdediging hoopt met deze getuigen aan te tonen, dat de club doelbewust op de korrel is genomen en eerder verdacht werd van het plegen van belastingfraude dan het Openbaar Ministerie beweert.

Dat is juridisch interessant omdat het OM dan niet-ontvankelijk zou kunnen zijn in de vervolging. Feyenoord en Van den Herik vinden namelijk dat zij een geschil hebben met de belastingdienst dat dan ook bij de belastingrechter moet worden uitgevochten. Dat was ook de hoofdmoot van de eerste zittingsdag donderdag toen de advocaten van Feyenoord en de voorzitter alsnog probeerden de zaak bij de strafrechter weg te halen. Maar in dat verweer ging de rechtbank vooralsnog niet mee en gisteren begon dan ook met de mededeling van de rechtbank dat de zaak gewoon zou behandelen.

De zaak spitst zich toe op de transfer van de Australië Vidmar. Die speler wilde één miljoen dollar tekengeld. Feyenoord wenste dat niet betalen, maar was wel bereid een hogere transfersom aan zijn vorige club Standard Luik uit te keren. De belastingdienst ziet die verhoging als een verkapte vorm van tekengeld, waarover belasting moet worden betaald.

De zaak gaat op 12 november verder en wordt waarschijnlijk op 15 november afgerond.