escher 2

Naar aanleiding van de recensie van de prent `prentententoonstelling' van prof. Lenstra en zijn medewerkers is nogal wat gefilosofeerd over Eschers bedoelingen en mogelijkheden. Ik reageer hier met name op de brief van Dirk Visser in de bijlage W&O van 21 september.

Het ontstaan van deze prent heb ik van nabij meegemaakt. Omdat ik het prominente gebogen kruis aan de linkerkant lelijk vond, vroeg ik Escher of hij dat niet kon maskeren door er bijvoorbeeld een clematisrank langs te laten lopen. In een brief reageerde hij daar uitvoerig op. We hebben de prent verschillende keren besproken, toen ik enkele jaren voor Eschers dood alle prenten met hem doornam voor mijn boek De toverspiegel van Escher. Daarom weet ik dat Escher nooit vermoed heeft, dat voortzetting van het rooster naar binnen iets interessants zou opleveren. Hij liet het gewoon blank omdat verder tekenen veel te veel gepruts was en omdat hij zijn doel bereikt had: een cirkelvormige uitdijing te bewerkstelligen, waarbij begin- en eindpunt samenvielen. Over de vondst van Lenstra zou hij grotelijks verbaasd geweest zijn, en ook blij dat er nog zoveel meer aan zijn prent te beleven was dan hij had kunnen dromen.

    • Bruno Ernst