DE VRIJHEID

Olaf Hammelburg maakte de foto's voor deze bijlage. Over zijn liefde voor fotografie:

,,Als twaalfjarige maakte ik met een 8mm-camera al opnames van de familie, wandelend in de dierentuin of het bos. Dat waren geen Oscar-winnaars, maar ik ontwikkelde wel een liefde voor de camera. Een jaar later kreeg ik een fotocamera. Daarmee werden in rap tempo familie, buren en bekenden gefotografeerd. Die liefde voor het registreren met een camera is nooit verdwenen, ook niet gedurende mijn studie econometrie, tijdens welke ik vooral bezig was met het fotograferen voor een studentenblad en het maken van een film. Na afronding van de studie kon ik twee kanten op: het saaie kantoor in, of kiezen voor `de vrijheid'. Het werd een mengeling. Ik werd freelancer en verdiende mijn brood met het in elkaar sleutelen van databases. Maar ik bleef het gevoel houden dat het `daarbuiten' allemaal gebeurde. Nadat een serie foto's over China en New York op een expositie hadden gehangen, gooide ik het roer helemaal om en meldde mij aan bij de Fotoacademie Amsterdam.''

Olaf Hammelburg is 32 jaar,

studeerde aan de Fotoacademie Amsterdam en loopt stage bij de

fotoredactie van NRC Handelsblad