Coupe sympathiek

In het Drentse Zuidlaren wil Joep Habets niet al om half zes aan tafel gaan.

- ,,En dan kunt u om half zes aan tafel'', zegt de receptioniste kordaat.

- ,,Om half zes al, mag het ook wat later?'', vraagt het echtpaar voor ons aan de hotelbalie.

- ,,Nee, die shifts zitten vol. Vroeger hadden we geen shifts, maar dan kwam iedereen tegelijk pas om een uur of zeven aanzetten.''

- ,,Maar morgen, mogen we morgen wel om zeven uur aan tafel?'', informeert het echtpaar hoopvol.

- ,,Als u nu reserveert'', zegt het meisje welwillend en troostrijk voegt ze er aan toe: ,,De eerste shift heeft het voordeel dat u lekker snel klaar bent met eten.''

- ,,We vinden het juist zo prettig om lang te tafelen'', zegt het vrouwelijke deel van het echtpaar nog een beetje tegensputterend.

Lang tafelen, dat vinden wij ook prettig. We zien daarom maar af van het halfpensiondiner na het aanhoren van deze dialoog. Fawlty Towers is terug en het ligt in Zuidlaren. De carpaccio van gerookte kalkoenfilet, de mosterdsoep met spekjes, de varkenshaasmedaillons met kruidensaus en de vruchtenkwark met slagroom gaan aan ons voorbij. Een verstandige beslissing vinden we desondanks, als we een paar minuten later de ons toebedeelde kamer aanschouwen. Die is nogal krap om na een sneldiner een hele avond lang nog wat aan de avond te hebben. De ramen bieden uitzicht op een weinig aantrekkelijke binnenplaats en de badkamer ruikt naar schimmel. Ik heb het zelf over ons afgeroepen. In het kader van het broekriem-aanhaal-beleid is de keuze gevallen op een aantrekkelijk geprijsde aanbieding. De hotelkamer met ontbijt vergt 37,50 euro per persoon in het Tulip Inn Brinkhotel. Een blik door wat open deuren leert dat andere kamers veel prettiger zijn dan de onze.

Het kloeke dorpshotel, met een bruinogende brasserie, een klassiek ingericht restaurant en een groot terras, ligt langs een van de kenmerkende brinken in het Drentse Zuidlaren. Een sfeervolle plek, ware het niet dat de middenstand er uitbundig vlagt, vaant en lichtbakt. Daardoor boet het dorp wat aan authenticiteit in, net als door de parkeerfaciliteiten die de Brink nogal grof doorsnijden. Een paardenstandbeeld herinnert aan de 800ste jaarmarkt een paar jaar geleden. De grootste paardenmarkt van Europa heeft dit jaar op 15 oktober plaats. In het weekend ervoor beginnen de begeleidende festiviteiten al, zoals een show van oude tractoren.

In de brasserie van het hotel eten we een behoorlijke uitsmijter. Nu we niet om half zes aan tafel gaan moet er toch preventief honger worden gestild. In de ambiance van bruin hout en schoon metselwerk is de gemiddelde leeftijd en de temperatuur hoog. De sfeer is bezadigd. 's Avonds zal het wel veranderen, want dan transformeert de brasserie tot steakhouse. Maar ook dat kan ons er niet meer van weerhouden richting Groningen te gaan om elders ons gastronomisch geluk te beproeven. Als we om 19.00 uur vertrekken zit het restaurant voor iets meer dan de helft vol. Het à la carte aanbod verrast met onder meer zeetong à la Picasso, zalmfilet overgoten met vruchtensaus en de coupe sympathiek. Kijken of ze dat in Groningen weten te overtreffen.

Wordt vervolgd.

Tulip Inn Brinkhotel Zuidlaren

Brink 6, Zuidlaren, 050 409126

www.hethotel.nl

    • Joep Habets