China remt internet

Internetcafé's in China zijn voortaan verboden voor jongeren onder de zestien jaar. Internetcafé's mogen ook niet meer worden geopend binnen een straal van 200 meter van scholen. Dat zijn twee van een hele serie maatregelen die de regering heeft genomen om de toegang tot internet te beperken. De nieuwe regeling werd gisteren door het staatspersagentschap Xinhua bekend gemaakt.

De beperkingen zijn een reactie op de brand in het internetcafé in Peking vier maanden geleden, waarbij 25 mensen om het leven kwamen.

De nieuwe wet legt de gebruikers streng aan banden. Verspreiding van informatie over zwarte magie, bijgeloof, gokken, geweld en pornografie is verboden, net zoals het rondsturen van geruchten of `anti-constitutionele' informatie die de nationale eenheid bedreigt. De Chinese regering probeert al langer greep te krijgen op de vrije informatievoorziening via internet.

Volgens het Chinese ministerie van Cultuur telt China inmiddels 200.000 internetcafé's waarvan er maar 46.000 een vergunning hebben. Op de ranglijst van internetgebruikers bezet China de tweede plaats na de Verenigde Staten met 45 miljoen surfers.