Bond rookt en drinkt niet meer

Bond staat droog. De Martini blijft de volgende film in de kast, schrijft Henk van Gelder.

Niets is meer heilig. James Bond, de man van de wereld wiens Martini altijd shaken, not stirred moest zijn, verkiest in zijn nieuwe film een glaasje mineraalwater uit de metaalblauwe design-fles van de firma Ty Nant uit Wales. Als geheelonthouder past hij beter bij deze tijd, aldus de producenten. Bond vervult nu eenmaal een voorbeeldfunctie – en dat laat zich tegenwoordig lastig rijmen met alcohol. Niet voor niets is de beroemdste geheim agent ter wereld sinds Tomorrow never dies (1997) ook al gestopt met roken.

De nieuwe Bond-film Die another day, die in Nederland pas volgend voorjaar in première gaat omdat er tijdens de kerstdagen te veel concurrentie van andere films wordt gevreesd, is de twintigste. Negentien films lang hebben de achtereenvolgende acteurs Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton en Pierce Brosnan (de huidige) het glas geheven volgens het recept dat auteur Ian Fleming al in zijn eerste Bond-boek vermeldde: drie delen Gordon's gin, een deel wodka, een halfje Lillet vermouth en een schijfje citroen in een cocktail-glas – schudden, niet roeren. Internet wemelt van de sites waarop de ingrediënten worden vermeld, en tal van hotels in de hogere prijsklasse hebben een James Bond Martini op de kaart staan.

Maar nu is de meesterspion van zijn handelsmerk beroofd. De nieuwe sponsor Ty Nant, die zijn water betrekt uit een bron in de Cambrian Mountains in Wales en zich vooral richt op het luxe-segment van de markt, kan een gevoel van triomf niet onderdrukken. ,,Misschien wil Bond voortaan worden geassocieerd met iets dat relevanter is dan alcohol'', sprak directeur David Relph fijntjes in The Observer. ,,En als hij mineraalwater drinkt, is dat een positieve boodschap voor de jongeren die de film gaan zien.''

Zo wordt James Bond steeds minder roekeloos. Met roken stopte hij na achttien films. In zijn negentiende was in zijn automobiel zelfs een sticker aangebracht met de tekst ,,Please do not smoke.'' Nu hij dus bovendien niet meer drinkt, rijst onherroepelijk de vraag wat onze held nog meer zal moeten laten om politiek correct te blijven. Een zichtbaar condoom zou de volgende stap kunnen zijn.

    • Henk van Gelder