`Bezoekers uitvaart moeten vroeg komen'

Burgemeester Hein van Oorschot van Delft verwacht dinsdag tijdens de uitvaart van prins Claus ,,grote vertragingen'' voor automobilisten op de snelwegen. De rijksweg A13 tussen Rotterdam en Den Haag wordt weliswaar slechts gedeeltelijk voor enkele uren afgesloten, maar het vervoer van VIP's en militairen van en naar Delft zal vermoedelijk toch tot stremmingen leiden, zo verwacht de burgemeester. De gemeenten Den Haag, Rijswijk en Delft roepen iedereen op ,,zo veel mogelijk'' met het openbaar vervoer te reizen.

De rouwstoet vertrekt om kwart voor tien vanaf paleis Noordeinde in Den Haag en gaat via Ypenburg naar Delft, waar de stoet om kwart over twaalf bij de Nieuwe Kerk zal arriveren. Rijkswaterstaat heeft besloten tussen zeven uur en elf uur 's morgens één rijstrook van de A13 in de richting Den Haag tussen Rotterdam Airport en Den Haag af te sluiten, vooral om het vervoer mogelijk te maken van de in totaal ruim negenduizend militairen die bij de uitvaart worden ingezet. Ruim zesduizend van hen vormen een erewacht langs de negen kilometer lange route.

Ook in de richting Den Haag verwacht de burgemeester files, onder meer door het vervoer met escorte van gasten vanaf vliegveld Valkenburg bij Leiden. Motoragenten van de politie zullen tevens twee keer gedurende enkele minuten het autoverkeer afremmen op de momenten dat de lijkkoets de rijkswegen A4 en A13 kruist.

Delft verwacht dat de stad bij ongeveer 40.000 bezoekers haar maximale capaciteit heeft bereikt. Bezoekers boven dat aantal zullen naar andere locaties langs de route worden geleid, richting Den Haag. Burgemeester van Oorschot raadt bezoekers aan ,,heel vroeg'' te komen. Ook adviseert hij hun na afloop niet ,,als een haas'' te vertrekken, maar in Delft te blijven ,,en te genieten van onze stad'', onder meer om een geleidelijke afwikkeling van het vertrekkende bezoek per trein mogelijk te maken.

Bedrijven met veel personeel van buiten Delft wordt aangeraden om dinsdag de deuren te sluiten. De binnenstad van Delft is vanaf zes uur 's ochtends niet meer toegankelijk voor auto's, en vanaf negen uur kunnen ook voetgangers en fietsers de route niet meer doorkruisen. Wie Den Haag in wil moet er rekening mee houden dat de stad na zeven uur 's morgens ,,moeilijk toegankelijk'' is. Veel straten zijn afgesloten. Ook zijn er veel omleidingen.