Bestolen en bedrogen

Mijn vader was getrouwd op huwelijkse voorwaarden en liet een testament na waarin zijn weduwe (niet onze moeder) het vruchtgebruik van de nalatenschap kreeg. Na zijn dood hebben wij met zijn weduwe besloten de erfenis in drieën te delen, zodat we vrij van elkaar door konden leven. Dat was een mondelinge overeenkomst. Zijn weduwe zou de boedel verdelen, maar daar is niets van terechtgekomen. Formeel hebben mijn broer en ik ieder recht op een derde (450.000 euro), maar ik denk niet dat wij die ooit krijgen.

Ik voel mij bestolen en bedrogen. Ik ben alleenstaand en in grote geldzorgen. Waar kan ik een beroep op doen in deze?

(P. van T.)

Ik ken de inhoud van het testament niet en weet evenmin hoe formeel en bindend die mondelinge afspraken zijn, maar u kunt in deze niet zonder juridische hulp. Ik zou eerst teruggaan naar de notaris van het testament en de situatie voorleggen. Een notaris staat min of meer boven de betrokken partijen en moet dus mede oog hebben voor uw belangen. Leiden zijn inspanningen niet tot een voor u voordelige oplossing, dan kunt u alsnog een advocaat raadplegen, die uitsluitend opkomt voor uw belangen. Mocht uw stiefmoeder bijvoorbeeld hertrouwen, dan kunt u uw kindsdeel als regel wel opeisen.

    • Adriaan Hiele