BARSTJES IN JE ZELFBEELD

Brita van Oostvoorn over generatiekloven:

,,Als je net in je nieuwe kamertje bent getrokken in de stad waar je gaat studeren, heb je het gevoel eindelijk tot je recht te komen als de volwassen persoon die je al jaren meent te zijn. De overgang van ouderlijk huis naar studentenkrotje leek heel geleidelijk te gaan. Je wist immers al lang hoe het leven in elkaar zat en wat het beste voor jou was. Dat je ouders tegen wie je dit met enige regelmaat zei hier zo nu en dan aan twijfelden, versterkte het gevoel van onafhankelijkheid alleen maar.

,,Maar na verloop van tijd, als de roes van je nieuwe bestaan er een beetje af is, komen er toch wat barstjes in je zelfbeeld. Je leven heeft alle schijn van volwassenheid, maar toch knaagt er iets. Want je woont wel op jezelf, in je eigen vervallen kasteeltje, maar je ouders betalen de huur. En je hebt weliswaar je eigen meubels, maar de kuilen in de bank tonen de zitvlakken van ooms en tantes. Je vult je eigen formulieren in, maar moet wel even langs je ouders voor een handtekening. En je leest netjes je studieliteratuur, maar de professor weet uiteindelijk altijd meer dan jij. Opeens besef je het: je hebt slechts een klein stápje in de richting van volwassenheid gezet.

,,Waar sta je dan precies? Volwassenen houden je een meetlat en een spiegel voor. Zij zijn je ijkpunten. Maar vaak geven ze je tegenstrijdige boodschappen. De ene keer spreekt een mevrouw achter de balie je aan met `u', de andere keer word je door je huisbaas geschoffeerd alsof je een klein kind bent.

,,Hoe zien ouderen jou eigenlijk? En hoe zien jongeren hen? Zijn ouderen alwetend, of al lang geleden van hun voetstuk gevallen? Kunnen ouderen en jongeren eigenlijk wel een gelijkwaardige relatie hebben? Op de werkvloer laat deze vraag zich waarschijnlijk het beste beantwoorden. En om het nog concreter te maken: in de politieke arena. Want daar móeten jong en oud wel compromissen sluiten.''

Brita van Oostvoorn is 25 jaar en studeert internationale betrekkingen en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam