AH! UIT EUROPA!

Irene Janssen over haar relatie met Europa:

,,Na een reis, hoe mooi die ook is, ben ik altijd weer blij terug te zijn in ons koude, kleine kikkerland. Terug in Horst, het dorp waar mijn ouders wonen en terug naar mijn stad: Maastricht. Terug in Limburg!

,,Ik voel me thuis in Maastricht door zijn internationale karakter. Maar ondanks dat voelde ik mij tussen studenten uit Duitsland en België altijd heel Nederlands.

Europeaan? Dat ging ik me pas voelen toen ik als uitwisseling een semester studeerde aan de McGill University in Montréal. ,,Als ik daar tegen mensen zei dat ik uit Holland kwam, keken ze me raar aan. Holland? Het plaatsje Holland in Michigan? `Holland in Europa', lichtte ik dan toe. Ah! Ik kwam uit Europa! Daarmee was de kous af. Ik merkte dat de buitenlandse studenten opgedeeld werden in afgebakende groepen: Aziaten, Australiërs en Nieuw Zeelanders, Amerikanen en Europeanen. Ook ik merkte dat het beter klikte met mede-Europeanen.

,,Waar komt dat Europagevoel plots vandaan? Heb ik mij dat laten wijsmaken? Of is er wel degelijk zoiets als een gevoel van Europees-burgerschap? En waarom voel ik mij binnen Europa dan juist weer zo heel erg Nederlands?

,,Benieuwd naar de ervaringen van andere uitwisselingstudenten, wil ik in mijn artikel peilen hoe het zit met nationale en Europese identiteit. Een interessante kwestie, nu we als Europeanen grotendeels dezelfde munt gebruiken en de `Europese eenwording' voortgaat.''

Irene Janssen is 22 jaar en is onlangs afgestudeerd aan de European Law School van de Universiteit Maastricht