48 uur Almelo

Kester Freriks keert terug naar de stad van zijn schooljaren, waar volgens Herman Finkers `altijd wat te doen is'.

Wanneer te gaan?

Bezoek Almelo in de nazomer en beginnende herfst. Dan zijn niet zozeer de stad en winkelstraten, als wel de omliggende parken en bossen op hun mooist. De aantrekkelijke, rijkvoorziene markt is op zaterdag.

Winkelen en wandelen

In de stad Almelo is van alles te beleven, vooral winkelen in de Grotestraat en de Passage met een V&D, Hema, boek/cd-handel en kledingzaken is bij de Twentenaren geliefd. Maar er is ook een hertenkamp met eendenvijver en spuitende fontein. Maak een wandeling langs de Herengracht met zijn regelmatig opengestelde ateliers voor kunstschilders, bezichtig de Grote of Hervormde Kerk (1738) en slenter verder langs het Kolkje, een fraaie watergang. Aan de overkant ligt het grafelijke buitengoed Huize Almelo (1662), omsloten door een slotgracht. Brugge is er niets bij, zeker in de herfstmaand met gouden zonlicht dat tussen de takken schijnt. Vanuit Huize Almelo voert de Gravenallee ofwel De Dijk door een bosachtig gebied met oude beukenbomen.

Bijzonder

Het opmerkelijkst aan Almelo zijn de stoplichten, op onvergetelijke wijze vereeuwigd door cabaretier en zanger Herman Finkers: ,,Het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen/ In Almelo is altijd wat te doen.'' Sindsdien weet iedereen wat we zoal beleven in Almelo. Finkers is niet de enige bekende Almeloër. Zangeres en voormalige schoenverkoopster Ilse de Lange en fluitiste Berdien Stenberg hebben hier hun roots. Schrijver W.F. Hermans bracht er in zijn jeugd de vakanties door. De Grotestraat, het kloppende winkelhart, staat afgebeeld in zijn Fotobiografie. Bovendien is Almelo de stad van Bolletje beschuit en het Bolletje Museum annex Koffieschenkerij anno 1867 aan de Grotestraat Zuid. Stap er binnen en beleef de sfeer van weleer.

Uitgaan

Het oudste jongerencafé van Almelo heette in mijn middelbareschooltijd Puntje Rood aan de Ootmarsumsestraat. Ik kon het niet meer vinden, wel café Bethlehem op ongeveer dezelfde locatie met roodgeverfde kozijnen. Bruine kroeg `t Biertje aan de Markt was toen bekend onder de naam Het Botervat. Tegenover dit etablissement ligt `t Wetshuys, gevestigd in het karakteristieke, voormalige Stadhuis uit 1690. Een uitgelezen ambiance voor koffie, lunch of diner. Om de stad van vroeger te leren kennen is het Museum voor Heemkunde aan de Korte Prinsenstraat zeker de moeite waard. Opvallend is het aantal schilderijen, waarop de stad en haven zijn afgebeeld. In de tijd van de textielindustrie rookten talloze schoorstenen. Dat is sinds de jaren zestig voorbij.

Op zaterdagavond geeft Café Niel Z aan het Marktplein live blues- en rockmuziek door de vijfmansformatie Brood Nodig. Om de hoek ligt, als een eiland in een grote vierkante waterpartij, het Griekse restaurant Kreta met een meer dan goede kaart. Opmerkelijk is de architectuur: in het hart rijst een reusachtige schoorsteen op die ooit behoorde bij de stoomspinnerij Twenthe. Wild nachtleven kent Almelo, voor zover ik kan beoordelen, niet.

Overnachten

Het Theaterhotel in de binnenstad strekt met een `Gastvrij scenario' tot aanbeveling. De fraaie schouwburgzaal biedt toneelvoorstellingen en muziekuitvoeringen. Er is de sfeervolle Vivaldibar en in De Oude Sociëteit wordt een uitgelezen diner geserveerd. Het hotel biedt Romantische arrangementen (vanaf €120,- p.p.), Typisch Twente Arrangement (vanaf €399,- p.p.) en Wandel of Fiets Arrangement (vanaf €140,- p.p.). Hiertoe behoren ontvangst met het `Almelo's Uurtje' (een soort High Tea), een verrassingsmenu, overnachting in romantische suite en op de rand van het bad een glas champagnoise. (Theaterhotel Almelo.

Inl.: 0546-803000;

www.theaterhotel.nl.)

Hoe er te komen?

Almelo, de voormalige `heerlijkheid van het oosten', ligt 140 kilometer ten oosten van Amsterdam in de provincie Overijssel. De snelweg A1 voert regelrecht naar Almelo, evenals de trein. Het station is een strak gelijnd, modern gebouw uit de jaren zestig met een verhoudingsgewijs hoge klokkentoren. De entree vanuit Wierden is aan te bevelen, want dan passeert de automobilist het prachtige landhuis De Bellinckhof, bezit van de textielbaronnen die Almelo vanaf 1829 aan een winstgevende industrie hielpen. De eerste stoomspinnerij dateert uit dat jaar.

    • Kester Freriks