Wereldtitel tijdrijden Botero na vlakke race

Santiago Botero heeft gisteren in Zolder in België de wereldtitel tijdrijden gewonnen. Hij is de eerste wielrenner uit Latijs-Amerika die een regenboogtrui kreeg omgehangen.

De Colombiaan was acht seconden sneller dan Michael Rich uit Duitsland. De Spanjaard Igor Gonzalez de Galdeano eindigde met een achterstand van zeventien seconden op de derde plaats. De Nederlanders Servais Knaven en Paul van Schalen deden niet mee om de ereplaatsen. Zij eindigden op de 39ste en 54ste plaats, met respectievelijk 2.59 en 4.31 minuut achterstand op de winnaar.

De 29-jarige Botero reed een regelmatige race op het Belgische autocircuit. Op het vlakke en winderige parcours van ruim veertig kilometer lang was hij halverwege de race dertien seconden langzamer dan de verrassend sterk rijdende Rich. Na 25 kilometer was de Duitser nog drie tellen sneller dan de Colombiaan. Na 36 kilometer was Botero een seconde sneller. Hij breidde zijn voorsprong in de laatste vier kilometer met zeven tellen uit.

Botero maakte zijn favorietenrol waar in Zolder. Vorig jaar eindigde hij op het wereldkampioenschap in Lissabon op de derde plaats. Dit jaar won hij tijdritten in de Dauphiné Libéré en de Ronde van Frankrijk. Beide keren versloeg hij de Amerikaan Lance Armstrong, die gisteren niet meereed. De late datum van het wereldkampioenschap past niet in de seizoensplanning van de winnaar van de Tour de France.

Botero behaalde zijn titel in een verzwakt deelnemersveld. De Duitse titelhouder Jan Ullrich was ook afwezig, net als de Amerikaanse tijdritspecialist Tyler Hamilton. Verder ontbraken de Italiaan Dario Frigo, de Fransman Laurent Jalabert en de Oekraïner Sergei Gontsjar. Voor veel renners eindigde het lange en zware wielerseizoen in september.

Botero wilde niet te lang stilstaan bij het gedevalueerde toernooi. Wel vond hij het jammer dat Armstrong ontbrak. Bij een onderling duel had zijn wereldtitel meer glans gekregen, erkende hij na afloop van de officiële plichtplegingen op een persconferentie. Hij herinnerde zijn toehoorders aan zijn eerdere zeges op de Amerikaan. Armstrong ontbrak de laatste jaren bij de wereldtitelstrijd. Volgend jaar doet hij naar eigen zeggen wel mee in het Canadese Hamilton.

Botero heeft lang getwijfeld of hij aan de start zou verschijnen. Hij leek vorige maand nog uit vorm in de Ronde van Spanje. De renner van Kelme herstelde zich in de Vuelta en won nog een etappe, waarna zijn zelfvertrouwen terugkeerde.

Onder begeleiding van Colombiaanse radioreporters, die het wielernieuws schreeuwend aan het thuisfront meldden, bevestigde hij gisteren zijn status van tijdritspecialist.