Verstopte pepernoten

Ter gelegenheid van het bezoek van kardinaal Benedetto II aan de Italiaanse plaats Saronno ontwierp Giuseppe Lazzaroni in 1718 een bitter-zoet koekje met amandelsmaak. Deze Amaretti di Saronno, die er uitzien als luxe pepernoten en nog steeds volgens het oude, geheime recept worden gemaakt, zijn heel geschikt om een trifle-variatie mee te maken. Trifle is een Engels nagerecht dat wordt gemaakt met onder andere restjes cake, vruchten en custard. Er bestaan vele variaties van. De bereiding van de volgende variatie voor 6-8 personen gaat als volgt. Ris de aalbessen van de stelen. Roer de suiker door de bessen en zet ze weg.

Haal de papiertjes van de koekjes en leg driekwart van de koekjes onderin een glazen schaal. Besprenkel de koekjes met de crème de cassis. Bestrijk de koekjes met een laagje jam. Snijd de ontvelde nectarines in stukjes. Snijd de meloen in stukjes. Leg het fruit in de schaal op de jam. Roer de honing door de kwark en schep de helft van de kwark in de schaal. Schep de helft van de aalbessen op de kwark. Giet de rest van de kwark in de schaal en dek deze laag toe met aalbessen.

Garneer de aalbessen met de overgebleven Amaretti di Saronno. Zet deze trifle een uur op een koele plaats. Gebruik bij het serveren een grote lepel met lange steel. Bij het opscheppen wordt de lepel tot onderin de schaal gestoken. Het is de bedoeling dat de gasten van alle lagen iets op het bord krijgen. In plaats van kwark kan voor dit gerecht ook fromage blanc, vanillevla of een mengsel van yoghurt of vanillevla worden gebruikt.

    • Anne Scheepmaker