Verse groente fors duurder door regen

De prijs van verse groente is fors gestegen door het slechte weer deze zomer. Vorige maand lag de prijs voor groente 16 procent hoger dan in september vorig jaar.

Dit blijkt uit de inflatiecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen heeft gepubliceerd. De inflatie in Nederland bedroeg in september 3,4 procent, 0,1 procentpunt hoger dan in augustus. Nederland had in augustus na Ierland en Portugal het hoogste inflatiecijfer in de eurozone.

De prijsschommelingen van verse groente zijn van oudsher heftig, doordat de oogsten nooit constant zijn. Een prijsstijging van 16 procent is echter forser dan gebruikelijk.

,,De laatste anderhalf jaar is er sprake van veel slecht weer. Vorig jaar was er nog laat koude in Zuid-Europa, met zelfs sneeuw in Spanje. Dit jaar was er veel regen in de zomer'', zegt een onderzoekster van het CBS.

Behalve verse groente zijn ook tuinartikelen, bloemen en planten flink duurder geworden. Waren deze producten in augustus nog 3 procent duurder dan een jaar eerder, in september liep de prijsstijging op tot 7 procent. Ook college- en lesgelden werden hoger, evenals prijzen van brandstoffen en cursussen.

De inflatie werd gedrukt door de meevallende prijsstijging van kleding. Door de introductie van de wintercollecties wordt kleding aan het begin van de herfst altijd flink duurder. Maar terwijl kleren in augustus nog 4 procent duurder waren dan vorig jaar, bedroeg de prijsstijging in september maar 2 procent. Vis, cd's en vakantie-accommodaties in het binnenland zijn zelfs goedkoper geworden.

De inflatie is volgens het CBS ,,vrij stabiel'' op dit moment. In de eerste maanden van het jaar daalde de inflatie tot 3,3 procent, in de maanden erna schommelde de inflatie tussen de 3,3 en 3,5 procent. Volgens de Europees geharmoniseerde index bedroeg de inflatie in september 3,7 procent.