Straw: vaste president voor EU

De Europese Unie heeft zowel een grondwet als een fulltime-president nodig. Dit schrijft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, vandaag in het Britse weekblad The Economist.

De bestaande Europese verdragen doorstaan volgens Straw in geen enkel opzicht de toets van helderheid en bondigheid. Op dit moment buigt de zogenoemde Europese Conventie zich onder meer over de vraag of Europa een grondwet moet krijgen. Groot-Brittannië, dat zelf geen grondwet heeft, is daar voorstander van, aldus de Britse minister.

Straw wil het voorzitterschap van de EU, dat nu elk half jaar door een andere lidstaat wordt bekleed, versterken door de Europese Raad van regeringsleiders voor te laten zitten door een fulltime-president, gekozen door de regeringsleiders. De Britse zakenkrant Financial Times meldt vandaag dat de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder wel oren heeft naar dit plan, mits het niet ten koste gaat van de positie van de Europese Commissie. Het `vice-presidentschap' en het voorzitterschap van onderraden (vakministers) kunnen volgens Straw blijven rouleren tussen de lidstaten.