Rare haardracht bij Martin

De onsmakelijkste scène in Pulp Fiction is wellicht het moment waarop een pistool afgaat waardoor het hoofd van een man in duizenden stukjes wordt geblazen. Het verzamelen en schoonmaken kost enorm veel tijd, want een geleende auto lever je natuurlijk wel weer netjes af. Behalve smerig is de situatie ook komisch. Eenzelfde soort gevoel bekruipt je wanneer je The Bobby Dazzlers leest. Hierin gaan vier lelijke mislukkelingen met een eendimensionale uitstraling op stap om een stoel, die het ultieme voorbeeld van pre-Bauhaus zou zijn, uit een museum in Yorkshire te stelen.

Parallel aan dit verhaal loopt het doodvonnis dat de hoofdpersoon over zichzelf heeft afgeroepen. Indertijd heeft hij nagelaten zijn schoolvriendje te waarschuwen toen er een trein aankwam, waardoor het jongetje tussen de wielen belandde. De ouders zinnen op wraak en hebben een huurmoordenaar ingeschakeld. Hij kan zijn vonnis echter afkopen en de deal rondom de diefstal komt dan ook goed uit.

De voorbereidingen, de diefstal en de confrontatie: het loopt allemaal anders dan je zou verwachten binnen een dergelijke thrillerachtige opzet. Dat is ook wel logisch wanneer je bedenkt dat een `bobby dazzler' `opmerkelijke verschijning' betekent. Het viertal is een hoogst merkwaardig gezelschap, wat onder meer blijkt uit hun haardracht. Een van hen heeft bijvoorbeeld weinig haar en `wat ervan over was kwam uit zijn grote ronde gezicht gewaaierd zoals een kind de zonnestralen tekent'.

De onderlinge verhoudingen zijn niet geweldig: eentje jat camera's van `cheese zeggende' Japanse toeristen, de ander kan de `th' niet uitspreken en de hoofdpersoon zelf leest af en toe een boek wat hem nu ook niet direct populair maakt. Minder logisch is dat deze figuur af en toe wel erg met zijn geweten in het nauw zit, iets wat niet helemaal past binnen de harde wereld waarin hij leeft.

Bilton, de eerste roman van Andrew Martin, werd indertijd goed ontvangen om zijn humor en spanning. Eigenlijk gaan dezelfde kwalificaties op voor zijn tweede roman: een vlotgeschreven, geestige, soort van thriller – maar ook niet meer dan dat.

Andrew Martin: The Bobby Dazzlers

Faber and Faber, 213 blz. €13,60

    • Toef Jaeger