Pact tussen notarissen en accountants van de baan

De beroepsorganisatie voor notarissen wijst na eerdere goedkeuring samenwerking met accountants voorlopig af. Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is er na de Enron-affaire en de daarop volgende boekhoudschandalen een ,,totaal nieuwe situatie ontstaan''. Ook de ,,absolute onelegantie'' waarmee accountantskantoor KPMG enkele maanden geleden zijn advocaten- en notariskantoor Steins Bisschop ontmantelde is bij de notarissen in het verkeerde keelgat geschoten.

In februari dit jaar maakte de KNB bekend dat notarissen en accountants mogen samenwerken op voorwaarde dat zij zich organiseren in een aparte vennootschap. Door die juridische structuur zou de onafhankelijkheid van de notaris zijn gewaarborgd.

Volgens een woordvoerster van de KNB kan die constructie nog altijd functioneren, maar wil de KNB eerst nieuwe regelgeving voor accountants afwachten. In Nederland werkt minister Heinsbroek (Economische Zaken) aan een notitie waarin scherpere regels voor accountants de leidraad vormen. Ook in Europees verband wordt gedacht aan intensivering van regels voor de controleurs van jaarrekeningen. Verder heeft de Sarbanes-Oxley Act, een nieuwe Amerikaanse wet voor het tegengaan van bedrijfsfraudes, invloed op de werkwijze van accountants.

Eerder werd al bekend dat vergaande samenwerking tussen accountants en advocaten is verboden. Dit oordeelde het Europese Hof van Justitie in februari na een door het inmiddels bezweken accountants- en advieskantoor Andersen aangespannen rechtzaak. Het hof vindt dat deze twee beroepsgroepen onverenigbaar zijn wegens de vereiste onafhankelijke positie van de accountant en de partijdige positie van de advocaat.

Het voorlopige verbod op samenwerking tussen accountants en notarissen heeft geen gevolgen voor de accountantskantoren waaraan momenteel notarissen zijn gelieerd. Zeggenschap en winstdeling tussen deze twee beroepsgroepen worden op dit moment niet gedeeld doordat de notarissen zijn verbonden aan de belastingadviseurs.