Nuon wil fuseren met Essent

Energiebedrijf Nuon wil fuseren met concurrent Essent. De twee grootste stroomleveranciers van Nederland zouden samen moeten gaan om tegenspel te bieden aan Europese energiegiganten, aldus bestuursvoorzitter L. van Halderen van Nuon.

,,De Nederlandse energiebedrijven zijn muizen in Europa. We zijn kleine spelers; er is schaalvergroting nodig. We zouden samen kunnen gaan met Essent, maar ook andere combinaties zijn niet uit te sluiten'', zei Van Halderen. Hij sprak in de marge van een seminar over de liberalisering en privatisering van de energiesector, georganiseerd door advocatenkantoor Nauta Dutilh. Nuon en Essent zouden samen een marktaandeel hebben van zo'n 70 procent. De Nederlandse Mededingingsautoriteit zou daarom de fusie waarschijnlijk verbieden.

Het is niet voor het eerst dat een Nuon-topman een samengaan met Essent voorstelt. Van Halderens voorganger T. Swelheim heeft herhaaldelijk gezegd dat alleen een dergelijke fusie kan voorkomen dat Nederlandse energiebedrijven uiteindelijk worden opgeslokt door buitenlandse concerns als het Franse EdF en uit Duitsland RWE en Eon. Een combinatie van Essent en Nuon zou tegenspel kunnen bieden tegen deze drie giganten. ,,Na zo'n samengaan zouden we verder kunnen kijken naar allianties of fusies'', aldus Van Halderen. Hij kijkt dan vooral naar het noordwesten van Europa. Een consolidatie in Nederland zou volgens Van Halderen eind volgend jaar kunnen beginnen wanneer de consumentenmarkt voor elektriciteit volledig vrij moet zijn.

Een woordvoerder van Essent zegt dat het bedrijf uit Arnhem niet onwelwillend staat tegen een verdere consolidatie, maar wil niet zeggen welke combinatie Essent het liefst zou zien.

    • Heleen de Graaf