Muizen in de supermarkt

In de Albert Heijn van Pijnacker is een muizenplaag uitgebroken.

Niemand weet hoeveel muizen er wonen. Maar het moeten er duizenden zijn. Zonder te betalen eten de muizen van de hagelslag, de brie, de stroopwafels. Albert Heijn heeft zelfs lege flesjes Bacardi Breezer gevonden. Heeft hij al dronken muizen gezien? Die luid zingend achter hun kleine supermarktkarretjes door de paden slingeren? Nee, dat nog niet.

Albert Heijn en zijn muizenvangers zijn nu de 'Operatie Muizenval' begonnen. In één weekeinde hebben ze al 250 muizen gevangen. Ze gebruikten daarvoor zelfs een lijmplank. Dat is een plank met sterke lijm waar de muizenpoten aan blijven kleven. Heel zielig en heel erg verboden. Soms zit zo'n muis dagenlang op die plank gelijmd. Tot hij doodgaat van de honger. En zijn moeder maar ongerust wachten met het avondeten.

Dat van die lege Breezerflesjes is een beetje raar. Muizen hebben meestal geen opener op zak. Dus hoe moeten ze die flesjes open trekken? Waarschijnlijk hebben de vakkenvullers het gedaan. Die trekken ook stiekem zakken chips open. Ze eten er een paar chippies uit. En gooien de rest van de zak terug in het vak. Daar zitten de muizen al smakkend te wachten. Ook wordt er te weinig schoongemaakt bij die Albert Heijn. Het is dus hun eigen schuld dat de muizen er zo graag wonen. Laten ze die Breezer-drinkende vakkenvullers aan een lijmplank plakken.

Schrijfster Annie M.G. Schmidt (die van Pluk, Minoes, Jip en Janneke) heeft een liedje gemaakt over een muis in de supermarkt. Het heet 'Muis in de supermart.' In het liedje klagen de klanten over de muis die 'eng en vies' zou zijn. Maar denk je dat die baas van die supermarkt een lijmplank neerzet? Niets daarvan. Hij zegt tegen de klagende dames: ,,Die muis hoort hier in dit gebouw.'' Op de deur hangt hij een bordje: ,,Katten alleen aan de lijn.'' De muis wordt dik en mollig van al het eten dat hij krijgt. ,,Daar zit ie zoet op z'n gemak/ tussen de jam en 't blik gehak.''

De supermarkt in Pijnacker is geen gewone supermarkt. Het is een enorme súper-supermarkt waar andere supermarkten hun boodschappen bestellen: een 'distributiecentrum'. In grote dozen worden de boodschappen door het hele land gebracht. In die dozen wonen ook muizen. Zodat de muizen van Pijnacker nu overal in het land familie hebben. Ook in jouw supermarkt wonen een paar Pijnackerse muizen. Als je er één ziet, zing dan voor hem: ,,Slaap, kleine muis, en droom van je moeder/ achter de puddingpoeder.''

    • Wilfred Takken