Moslims bidden voor prins Claus

Het vrijdaggebed in de moskeeën van moskeeorganisatie Milli Görüs Noord-Nederland stond vanmiddag in het teken van prins Claus. In de preek die in alle 22 moskeeën van de Turkse organisatie werd voorgelezen, werd Claus een voorbeeld voor de moslims genoemd.

Claus is de eerste Nederlander over wie een preek wordt gehouden in de moskeeën van Mili Görüs, bevestigt directeur Haci Karacaer. De manier waarop Claus respect heeft weten af te dwingen bij de aanvankelijk vijandige Nederlandse bevolking, maakt hem een bijzonder mens, als de preek. Claus werd in de preek geroemd en geprezen om zijn ,,principes van integriteit, eerlijkheid en vasthoudendheid''. ,,Onrecht bestreed hij, en trouw beloonde hij met trouw, in alle openheid'', aldus Milli Görüs die ongeveer 30.000 moslims vertegenwoordigt.

Moslims kunnen volgens de preek van Claus leren. De prins heeft laten zien dat je vanuit ,,een achterstandspositie, waarin niemand je ziet zitten'' door inzet, integriteit en vastberadenheid kunt bewerkstelligen dat je in je nieuwe omgeving welkom bent en respect krijgt''.

Moslims moeten volgens de preek van Milli Görüs net als Claus zelf het initiatief nemen om zich een positie in de samenleving te verwerven. Claus was voor de moslims ook een voorbeeld in zijn inzet voor ,,de gelijkwaardigheid van mensen, ongeacht hun geloof of afkomst''.

Verder werd Claus ook geprezen om zijn rol als opvoeder van de prinsen Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn. ,,Deze drie prinsen zijn geen arrogante zakkenvullers geworden, zoals sommige kinderen in vooraanstaande families. Het zijn verantwoordelijke, sociaal voelende en integere jonge mannen die klaar staan om de samenleving te dienen.''