Klusjesman van S.E. Fireworks veroordeeld

De voormalig klusjesman van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks is wegens meineed veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur.

De Almelose politierechter acht bewezen dat de 60-jarige K. heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij S.E. Fireworks op de dag van de vuurwerkramp. K. was vlak voor de ontploffingen op het bedrijfsterrein om een waterspuit op te halen. In zijn eerste verhoor bij de politie had hij dit op advies van zijn echtgenote verzwegen. Pas in een later verhoor zegt hij dat hij omstreeks 11.30 uur korte tijd op het terrein was.

K. heeft zich hiermee volgens de politie en justitie schuldig gemaakt aan meineed. Uit onderzoek van de politie en andere verklaringen blijkt dat dit tijdstip niet kan kloppen. K. moet omstreeks 13.40 op het terrein van S.E. Fireworks zijn geweest. K. heeft dit uiteindelijk in augustus 2000 tegenover de politie erkend. Hij had niet eerder de waarheid durven te vertellen omdat hij represaillemaatregelen van de twee directeuren van S.E. Fireworks vreesde. Maar deze verklaring, waarin tot in detail stond beschreven wat K. op 13 mei 2000 tussen 07.30 en 15.00 uur had gedaan, nam hij gisteren bij de politierechter weer terug.

,,Ik heb op 25 meter afstand van de laatste knal gestaan en stond middenin het rampgebied. Ik ben een heel stuk van de film kwijt'', verklaarde K. zijn gebrekkige geheugen. Pogingen van de politierechter om zijn geheugen op te frissen, stuitten steevast op antwoorden als ,,ik weet het niet'', of ,,ik kan het me niet herinneren''. Volgens zijn advocaat W. de Haan kampt K. met een posttraumatisch stresssyndroom. De tegenstrijdige verklaringen bij de politie zijn volgens hem verklaarbaar omdat K., ,,een zeer eenvoudig man'', de strekking van bepaalde woorden niet snapt.

Officier van justitie A. de Muy acht het mogelijk dat de vuurwerkramp kan leiden tot een zwart gat in het geheugen. ,,Maar deze vorm van geheugenverlies is ongeloofwaardig.'' Hij eiste een gevangenisstraf van drie maanden. Politierechter A. Rikken vond een werkstraf beter op zijn plaats. K. is gedurende het politieonderzoek naar de vuurwerkramp gedurende lange tijd geobserveerd en afgeluisterd. Om de aandacht van de media en buurtbewoners te ontwijken is K. met zijn vrouw naar Groningen verhuisd.

Ook twee anderen kregen een taakstraf opgelegd. De vader van de wegens brandstichting veroordeelde De V. kreeg drie maanden voorwaardelijk voor het verschaffen van een vals alibi aan zijn zoon. Een medewerker van S.E. Fireworks kreeg een taakstraf van 190 uur opgelegd vanwege handel in illegaal vuurwerk en meineed.