Kliklijn misdaad veel gebeld

Sinds de tiplijn Meld Misdaad Anoniem een maand geleden werd opengesteld, zijn daarop 9.500 telefoontjes binnengekomen. De meldingen leidden tot 750 tips aan de politie en het Verbond van Verzekeraars. Dankzij de informatie is een straatroof opgelost en zijn enkele wietplantages opgerold. Verder zijn er veel tips toegevoegd aan strafrechtelijke onderzoeken naar onder meer een moord, een schietincident en naar criminele organisaties. Dit blijkt uit de eerste cijfers van het projectbureau van Meld Misdaad Anoniem, die gisteren zijn bekendgemaakt.

De meeste meldingen (40 procent) gingen over drugszaken. Een tiende van de meldingen betrof fraude. De politie in de regio Utrecht kreeg de eerste maand de meeste tips, gemiddeld dertig per week. Alle politieregio's ontvingen inmiddels één of meer bruikbare meldingen. Het projectbureau concludeert zelf dat zijn meldlijn in een behoefte voorziet. Er bestaat volgens de evaluatie al een redelijke bekendheid met het telefoonnummer 0800-7000.

De tiplijn werkt een jaar lang op proef. Het ministerie van Justitie is er van overtuigd dat de meldlijn aan de bestrijding van criminaliteit bijdraagt. Doordat de tips anoniem zijn, is de drempel lager voor personen die bij een misdrijf betrokken waren of represailles vrezen.