Inval? Eerder een bezoek

Ambtenaren van de Europese Commissie vielen gisteren in bij ExxonMobil, Shell, Heijmans en HBG. Brussel doet onderzoek naar de bitumen-markt.

Een inval? Zo wil Shell het liever niet noemen. Volgens een woordvoerder van het Brits-Nederlandse olieconcern was het eerder ,,een bezoek'' dat ambtenaren van het onderdeel van de Europese Commissie vorige week brachten aan de fabriek in Capelle aan den IJssel. Het bezoek van de ambtenaren die zich bezighouden met mededingingsvraagstukken was onaangekondigd, dat wel. ,,Maar wij hebben op geen enkele manier de mededingingswet overtreden'', zegt de Shell-woordvoerder.

Gisteren werd bekend dat de Europese anti-kartelautoriteit vorige week invallen heeft gedaan bij onder meer ExxonMobil, Shell en bouwconcern HBG. De bedrijven worden verdacht prijsafspraken te hebben gemaakt over de grondstof bitumen. ExxonMobil en Shell laten weten dat ze geen overtreding hebben begaan.

De HBG-woordvoerder houdt zich op de oppervlakte. Hij laat alleen weten dat het hoofdkantoor van HBG Civiel in Gouda vorige week dinsdag en woensdag onaangekondigd bezoek heeft gekregen van zes opsporingsambtenaren. Of ze materiaal hebben meegenomen, weet hij niet. Over de verdere gang van zaken wil hij ook geen uitspraken doen. ,,Wat kan ik er verder over zeggen? In de krant staat meer dan ik er zelf over weet.'' Volgens vakblad Cobouw zijn ook invallen geweest en documenten gekopieerd bij bouwer Heijmans.

Bitumen wordt uit aardolie gewonnen. Het wordt via een speciaal proces gesplitst van onder meer diesel en benzine. Vervolgens wordt het, al naar gelang de toepassing, verder behandeld. Zo kan er een polymeer door het bitumen worden gemengd, of er wordt zuurstof doorheen geblazen. De verschillende soorten bitumen worden toegepast in bijvoorbeeld asfalt en dakbedekkingen. Ook autofabrikanten verwerken het product.

De Europese Commissie deed al eerder onderzoek naar mogelijke kartelvorming op de Nederlandse markt voor bouwmaterialen. De Europese Commissie onderzocht de bouwmaterialenmarkt afgelopen voorjaar naar aanleiding van een reeks overnames in Duitsland en Nederland door de Duitse bouwer Haniel Bau Industrie. De Commissie vreesde een machtspositie van Haniel op de Nederlandse bouwmaterialenmarkt, maar die vrees bleek ongegrond. Het volgens Brussel ,,grondige onderzoek'' strekte zich uit tot de gehele Nederlandse markt voor bouwmaterialen.

Binnen de Europese Commissie is er een discussie aan de gang over het onaangekondigd binnenvallen van bedrijven. Europees Commissaris Mario Monti (Mededinging) wil de bevoegdheid van de ambtenaren uitbreiden zodat ook woonhuizen van bijvoorbeeld topmensen kunnen worden bezocht.