Goldman Sachs ontslaat

Er blijven maar ontslagen vallen bij de zakenbanken. Goldman Sachs stuurt deze week wereldwijd meer dan 10 procent van zijn zakenbankiers de laan uit. Hoewel Goldman niet de enige is – Crédit Suisse First Boston (CSFB) en Dresdner Kleinwort Wasserstein hanteren de kaasschaaf ook – wordt door deze ontslagronde in de hele bedrijfstak de inzet verhoogd.

Dat komt doordat Goldman Sachs altijd minder mensen in dienst heeft gehad dan zijn concurrenten. Bovendien is Goldman samen met Morgan Stanley van oudsher leider op het gebied van advies over fusies en aandelenemissies. Deze beide activiteiten verkeren in een diepe winterslaap. Reden om flink te snijden in het personeelsbestand.

Bedrijven nemen voor hun fusies en overnames steeds vaker zakenbanken in de arm die ook kapitaal kunnen verstrekken. Maar aangezien de balans van Goldman dat niet makkelijk toestaat, is de opdrachtenportefeuille slecht gevuld. Toch is in het algemeen is het lastig deze redenering overeind te houden. Goldman was volgens Thomson Financial dit jaar tot nu toe wereldwijd de topadviseur op het gebied van fusies en overnames.

Het probleem zit bij de Europese afdeling voor fusies en overnames. De divisie kwam pas op de elfde plaats in het Europese overzicht van Thomson, waarin vijf van de zes topposities werden ingenomen door de zakenbankdivisies van gewone handelsbanken. Goldmans concurrenten in Europa kunnen dus in de verleiding komen deze jongste ontslagronde aan te grijpen om marktaandeel te veroveren door hun eigen kostenbesparingen uit te stellen en achter Goldmans klanten aan te gaan.

Niettemin is voorzichtheid op zijn plaats. In Europa haalt Goldman de bezem er deze keer stevig doorheen. Naar verwachting zal 15 procent van zijn 420 Europese personeelsleden de deur worden gewezen, verhoudingsgewijs meer dan in de VS. Zou Goldman dat doen als de bank nog brood in zijn Europese activiteiten zag? Het is waarschijnlijker dat Goldman tot de conclusie is gekomen dat er weinig aan te verdienen valt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Rob Cox