Fraude Feyenoord voor de strafrechter

De Rotterdamse rechtbank zal de aanklacht tegen Feyenoord wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte als strafzaak behandelen. De rechter heeft vanmorgen het pleidooi van de verdediging om het openbaar ministerie voor de strafrechter niet ontvankelijk te verklaren verworpen. Feyenoord wilde de zaak door de belastingrechter laten behandelen.

De rechtbank begint half november met de inhoudelijke behandeling. Dan zullen Feyenoord en voorzitter Jorien van den Herik zich voor de rechter moeten verantwoorden voor onrechtmatigheden bij transfers van de Australiër Aurelio Vidmar en de Ghanezen Patrick Allotey en Chris Gyan. Volgens het OM heeft Feyenoord te weinig loonbelasting afgedragen en bezat de club valse facturen.

Het gerechtelijk vooronderzoek in deze zaak begon vier jaar geleden. De Fiod (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) deed in januari 1998 een inval bij Feyenoord. Daarbij werd de boekhouding in beslag genomen. Het OM verwacht in ieder geval voor de rechter bij drie transfers onrechtmatigheden aan te kunnen tonen.

De transfer van Vidmar, die in 1995 van het Belgische Standard Luik naar Feyenoord ging, staat centraal in het proces. De aanvaller bedong destijds een bedrag van ongeveer een miljoen euro aan tekengeld bij de overgang. Omdat Feyenoord er destijds niets voor voelde om het bedrag aan de Australische voetballer te betalen werd de transfersom van circa 700.000 euro verhoogd tot zo'n 1,9 miljoen euro. Zodoende kon Vidmar via Standard Luik alsnog zijn bonus incasseren. Belastingadviseurs van Feyenoord waren van mening dat een dergelijke constructie geoorloofd was.

Het OM meent dat Feyenoord ten onrechte transfervergoedingen aan buitenlandse clubs heeft opgevoerd, terwijl het in werkelijkheid om tekengeld ging. Het OM ziet Van den Herik als de opdrachtgever voor de transfers.

Feyenoord heeft altijd volgehouden dat er slechts sprake is van een verschil van inzicht over een fiscale kwestie. Het verzoek van de club om de zaak dan ook niet voor de strafrechter, maar voor de belastingrechter te behandelen, werd vanmorgen afgewezen.