Forse winst voor fundamentalisten in Pakistan

De extreem-fundamentalistische partijen in Pakistan, die de afgelopen jaren fel hebben geprotesteerd tegen de steun van president Musharraf aan de Amerikaanse aanvallen in Afghanistan, hebben een verrassend grote winst geboekt bij de parlementsverkiezingen van gisteren. Vooral in het westen van Pakistan, de gebieden die grenzen aan Afghanistan, hebben de religieuze partijen enorme steun gekregen. Ze behalen waarschijnlijk de absolute meerderheid in de North West Frontier Province en mogelijk ook in de provincie Baluchistan.

De goede resultaten van de fundamentalistische partijen, die inhaken op anti-Amerikaanse sentimenten in Pakistan, is een grote tegenslag voor president Musharraf. Weliswaar stevent de hem goedgezinde Pakistaanse Moslimliga-Quaid (PML-Q) af op de verkiezingsoverwinning, maar het resultaat van de gezamenlijke fundamentalistische partijen maakt hen tot een cruciale politieke factor.

President Musharraf, die drie jaar geleden de macht greep, heeft aangekondigd nog vijf jaar in functie te blijven. Met de verkiezingen van gisteren keert Pakistan terug naar civiel bestuur, maar onder scherp toezicht van de militairen.

Internationale waarnemers van het Gemenebest hebben gezegd dat de verkiezingen ,,goed georganiseerd en voor het merendeel transparant'' zijn verlopen.

Rond het middaguur, toen ruim eenderde van de stemmen was geteld, ging de PML-Q aan de leiding. De partij, een afsplitsing van de Moslimliga van de door Musharraf verdreven premier Nawaz Sharif, wordt aangeduid als de `King's Party' wegens de steun die haar kandidaten achter de schermen hebben gekregen van de militairen. De verwachting dat de PML-Q de premier gaat leveren.

De fundamentalistische partijen, waaronder enkele die actief steun hebben verleend aan de Talibaan in Afghanistan, scoorden in het verleden altijd laag bij verkiezingen. In het laatste parlement, na de coup van Musharraf ontbonden, bezetten zij vier zetels. Vanmiddag stonden ze al op 32 zetels. Dat betekent een succes voor hun strategie om voor het eerst met een gezamenlijke lijst te komen: de Mutahidda Majlis-e-Amal.

In de landelijke telling hadden de gezamenlijke fundamentalistische partijen rond het middaguur zelfs een grote voorsprong op de Pakistaanse Volkspartij PPP van ex-premier Benazir Bhutto. Maar dat beeld kan vertekend zijn omdat niet duidelijk is uit welke regio's de al getelde stemmen afkomstig waren. De PPP is ernstig bezwakt te zijn door de gedwongen afwezigheid van Bhutto. Wegens corruptie mag zij het land niet in, op straffe van celstraf.

Nog slechter doet de Moslimliga van Sharif het. Ook Sharif is verbannen. De afwezigheid van charismatisch leiderschap en afsplitsing van de factie-Quaid heeft zijn partij ernstig verzwakt.