Explosie op tanker was een aanslag

Franse en Amerikaanse onderzoekers hebben sporen van explosieven en fragmenten van een bootje aangetroffen op de supertanker die zondag voor de kust van Jemen door een ontploffing werd getroffen.

Op grond daarvan zijn zij ,,voor 99 procent'' zeker dat de onder Franse vlag varende Limburg doelwit was van een aanslag, aldus Jean-Fran¸­cois Perrouty, een van de Franse onderzoekers die door de Franse autoriteiten naar Jemen zijn gestuurd. Ook het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en Amerikaanse regeringsfunctionarissen uitten zich in deze zin.

De kapitein van de tanker verklaarde meteen al dat de explosie het gevolg was van een aanslag, onder andere omdat bemanningsleden vlak ervoor een bootje met hoge snelheid hadden zien naderen. De Jemenitische regering echter verklaarde ervan overtuigd te zijn dat zich een ongeluk op de Limburg had voorgedaan, hoewel zij gisteren de mogelijkheid van een aanslag niet helemaal meer uitsloot. Een Jemenitische minister opperde gisteren echter ook de mogelijkheid dat de fragmenten afkomstig waren van een van de eigen reddingsboten van de tanker. Een soortgelijke aanslag op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole in de haven van Sana'a in oktober 2000 werd door de Jemenitische regering eveneens aanvankelijk als een ongeluk afgedaan.

De Arabische krant Asharq al-Awsat schreef gisteren een boodschap te hebben ontvangen van een moslim-extremistische groep die meldde de aanslag te hebben gepleegd als wraak voor de executie van een van zijn leiders in verband met de ontvoering van 16 westerse toeristen in 1998. Het ging om het Aden-Abyan Islamitisch Leger, dat connecties zou hebben met Osama bin Ladens Al-Qaeda. Maar volgens de Jemenitische autoriteiten is deze groep niet in staat om een dergelijke operatie uit te voeren.

Ook Amerikaanse functionarissen toonden zich sceptisch ten aanzien van deze claim. In Washington denkt men volgens zegslieden aan een andere, niet-gespecificeerde Al-Qaedagroep.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde gisteren Amerikanen extra waakzaam te zijn in verband met de dreiging van nieuwe aanslagen. De waarschuwing volgde op een mededeling van de FBI dat geluidsbanden waarop Osama bin Laden en zijn tweede man Ayman al-Zawahiri met nieuwe aanslagen op Amerikaanse en andere westerse doelen dreigen, echt zijn.