Edita Rumsas op borgtocht vrijgelaten

Edita Rumsas, echtgenote van de Litouwse beroepswielrenner Raimondas Rumsas, is vanmorgen op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis van Bonneville. De vrouw zat sinds 30 juli in de cel op verdenking van dopingtransport.

De advocaat van Edita Rumsas, Veronique Coudray, slaagde er vanmorgen bij rechter Franck Guesdon in de 28-jarige Litouwse vrij te krijgen. Volgens Coudray moest daarvoor een borgsom van 20.000 euro worden betaald. Edita Rumsas, moeder van drie kinderen, verliet vanmorgen om kwart over tien de gevangenis van Bonneville (Zuid-Oost Frankrijk) en voegde zich vervolgens bij haar man in Italië. Raimondas Rumsas eindigde in de afgelopen Tour de France op de derde plaats in het algemeen klassement.

Edita Rumsas werd in het slotweekeinde van de Tour de France (op 28 juli) in de Franse Alpen op weg naar Italië aangehouden door de Franse douane. In haar auto werden tal van medicamenten gevonden, waaronder enkele middelen die op de verboden lijst van de internationale wielrenunie staan. Edita en haar man Raimondas verklaarden dat de producten bestemd waren voor Edita's moeder, die in Italië leeft. Later bleek dat in de auto 37 verschillende medicamenten waren aangetroffen, behalve aspirines en vitaminepreparaten ook anabolica.

Behalve Edita werden tegelijkertijd vijf mécaniciens en een verzorger van Lampre, de ploeg van Rumsas, gearresteerd. Maar zij werden kort daarna weer vrijgelaten. De 30-jarige Raimundas Rumsas heeft voortdurend ontkend dat hij verboden middelen heeft gebruikt. Hij was tijdens de Tour de France tweemaal op doping gecontroleerd. Beide malen viel het onderzoek negatief uit.

De rechtbank van Bonneville weigerde Edita Rumsas vrij te laten. Ze bleef bij haar eerste verklaring. Zelfs de Litouwse politiek mengde zich in de affaire. De minister van Buitenlandse Zaken, Antanas Valionis, liet de Franse ambassadeur weten dat hij het er niet mee eens was dat Rumsas' vrouw langer werd vastgehouden. ,,We maken ons zorgen over de situatie. We hopen dit probleem met Franse diplomaten op te lossen'', aldus Valionis. ,,We hebben er bij onze Franse collega's op aangedrongen de zaak te versnellen.''

Rumsas mocht volgens de internationale regels wedstrijden blijven rijden, omdat er volgens de UCI geen sprake is geweest van een positieve controle. Zijn ploeg Lampre had de renner aanvankelijk een schorsing opgelegd.

Vorige week werden na de klassieker Parijs-Tours enkele renners van de Lampre-ploeg voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Ze werden dezelfde avond vrijgelaten.