De topbeleggers geloven het wél

Twee geloven op één kussen, daar slaapt een beurshausse tussen.

De een aarzelt en staat met een bom duiten langs de zijlijn, klaar om aandelen te kopen als de koersen maar ver genoeg dalen. De ander heeft alles al ingezet, en hij heeft zelfs nog geld geleend om aandelen bij te kopen. Zij werken beide voor vermogensbeheerder Robeco, een dochter van de Rabobank.

J. van Duijn van het beleggingsfonds Robeco (6 miljard euro) gelooft in de kans op een ,,aanzienlijke rally'' op de beurzen. Oktober is voor hem de start van het ,,traditioneel gunstige seizoen voor aandelenbeleggers''. Hij had eind september 7,5 procent van het vermogen van het Robeco-fonds op de bank staan om in aandelen te stappen.

Maar zijn collega M. Glazener, die het beleggingsfonds Rolinco leidt, was hem al voor. Hij heeft niet alleen al het geld van zijn aandeelhouders (1,3 miljard euro) belegd, hij heeft ook geld geleend om nog meer aandelen te kopen. Eind september was de liquiditeitspositie van Rolinco minus 6 procent. Glazener gelooft dat het sentiment op de financiële markten nu ,,maximaal negatief'' is. Zijn verwachting lijkt meer gematigd dan die van Van Duijn: postieve rendementen de komende twaalf maanden.

Het is niet de eerste keer dat Van Duijn dit jaar geld vrijmaakt in de verwachting dat hij kan profiteren van een dieptepunt in de markt om aandelen te kopen. Eind juni ondernam hij een vergelijkbare actie en werd, zoals meer concurrenten, volledig verrast door een van de meest venijnige koersdalingen uit de recente beurshistorie die in juli op gang kwam.

In barre beleggingstijden zoals nu is het beleid van Van Duijn gebruikelijker dan dat van Glazener. Beleggingsfondsen moeten er altijd op verdacht zijn dat hun klanten door zulke dramatische koersverliezen geen zin meer hebben in aandelen en hun belegging willen verkopen.

Beheerders van beleggingsfondsen houden daarom doorgaans wat geld achter de hand, om niet gedwongen te worden beleggingen te verkopen als de koersen toch al belabberd zijn. Bovendien kan een stevige voorraad geld op de bank nooit in waarde dalen en dat dempt bij voorbaat de beleggingsverliezen.

Toch staat Glazener met zijn strategie dit jaar op winst, althans in relatieve zin. De mondiale beursgraadmeter ging de eerste negen maanden met bijna 33 procent omlaag, Rolinco met 33,6 procent en Robeco met 37,4 procent.

Troost voor Van Duijn: hij bezit niet alleen voor bijna 1,7 miljoen euro Robeco-aandelen, maar ook voor bijna 11.000 euro Rolinco`s.

    • Menno Tamminga