Damrak lift met Wall Street mee

Het hogere slot van Wall Street had vanochtend een heilzame werking op de beurzen in Europa. De Amsterdamse index AEX stond tegen het middaguur 3,8 procent hoger op 312,99 punten. Met name ASML, producent van chipmachines, is altijd erg gevoelig voor het Amerikaanse klimaat en zag de koers met meer dan 10 procent stijgen tot 6,38 euro.

Bijna even hoog was de winst van het detailhandelsconcern Ahold dat een winst van bijna 10 procent boekte tot 12,65 euro. Drie dagen geleden dreigde het aandeel nog onder een tientje te zakken. Mogelijk speelde de ontkenning van het bedrijf een rol in de koersstijging: bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven heeft geen directe plannen om te vertrekken en geruchten daarover werden als complete nonsens betiteld.

Met name uit de financiële hoek kreeg de AEX vanochtend steun. Verzekeraar Aegon bijvoorbeeld steeg met bijna 7 procent tot 11,69 euro. De uitspraak van bestuursvoorzitter Don Shepard dat bij een aanhoudend slecht beursklimaat de winstdoelstellingen van Aegon op langere termijn – minstens een groei van 10 procent – onhoudbaar dreigen te worden, maakte blijkbaar weinig indruk. Ook de koersen van ABN Amro en Fortis stegen. Alleen bank en verzekeraar ING bleef aanvankelijk iets achter, hetgeen mogelijk met een bericht in de Financial Times te maken heeft. Daarin wordt nog eens de mogelijkheid geopperd dat ING als gevolg van het teruglopende beleggingsklimaat mogelijk met een winstwaarschuwing komt.

Een van de weinige dalers was het chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel dat de koers met 1 procent zag dalen. Het bedrijf kampt deze week met tegenvallers: het heeft de lancering van het anti-depressivum Ariza met een jaar vertraagd en gisteren vielen ambtenaren van de Europese Unie binnen bij Flexsys, deels eigendom van Akzo Nobel.

Op de beurzen in de rest van Europa stegen de belangrijkste indices circa 3 procent. De DAX-index in Frankfurt stond rond het middaguur 3,8 procent hoger op 2.843 punten, de FTSE-index in Londen (3.902 punten) en de CAC-index in Parijs (2.871 punten) gingen 3,2 procent omhoog. Lufthansa was in Frankfurt een van de opvallende winnaars. De luchtvaartmaatschappij won 10 procent aan beurswaarde doordat zakenbank Goldman Sachs het aandeel opwaardeerde.