Crisis ziekenhuizen Lelystad en Emmeloord bezworen

De bestuurlijke crisis in de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord lijkt bezworen nu het ziekenhuis in Emmeloord als `profielziekenhuis' behouden blijft. Minister Bomhoff (Volksgezondheid) besloot gisteren dat het kleinere ziekenhuis in Emmeloord, dat door fusie met Lelystad tot een ,,veredelde poli'' dreigde te worden uitgekleed, een aantal belangrijke specialismen blijft houden. Kindergeneeskunde blijft bestaan en gynaecologie komt op termijn terug in Emmeloord. Cardiologie blijft in Lelystad geconcentreerd.

De beslissing van de minister komt overeen met de wens van de gehele Tweede Kamer om kleinere ziekenhuizen in stand te houden en fusies in de toekomst zoveel mogelijk tegen te gaan. De IJsselmeerziekenhuizen waren het toneel van een bestuurlijke crisis die snel escaleerde. Inmiddels is de burgemeester van Nunspeet en oud-gedeputeerde D. van Hemmen de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur en heeft hij interim-directeur J.W. Brinkman opnieuw benoemd. Deze was maandag ontslagen.

De specialisten in Emmeloord zijn volgens woordvoerder J. van Mil ,,blij met de beslissing van Bomhoff, maar we hebben vooralsnog geen idee of interim-directeur Brinkman de aanwijzingen van de minister gaat uitvoeren. Deze was'', aldus Van Mil, ,,tot nu toe vóór het plan-Kraaijveld.'' Dit plan gaat ervan uit dat Lelystad het basisziekenhuis is en Emmeloord de plaats waar dagzorg en planbare operaties worden uitgevoerd. Een meerderheid van de tachtig specialisten schaarde zich achter dit voorstel. Een minderheid, in Emmeloord, eiste dat hun vestiging als basisziekenhuis behouden bleef. Brinkman ziet de plannen van de minister als ,,een Kraaijeveld-plus-variant''. ,,We gaan nu kijken of dat ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.''