Congres stemt in met Irak-resolutie

Het Amerikaanse Congres heeft vannacht ingestemd met een resolutie die president Bush toestemming geeft geweld te gebruiken om Irak te ontwapenen. Het Huis van Afgevaardigden nam de resolutie gisteravond aan; de Senaat volgde vanochtend vroeg. Bush verwelkomde het besluit dat hem toestaat Irak aan te vallen als het de Verenigde Naties niet lukt Irak van zijn massa-vernietigingswapens te ontdoen.

De resolutie geeft Bush brede bevoegdheden voor een militaire aanval op Irak, liefst met, maar desnoods zonder internationale partners. Ze werd in het door Republikeinen overheerste Huis van Afgevaardigden aangenomen met 296 tegen 133 stemmen. Meer dan 120 Democraten en zes Republikeinen stemden tegen. De Senaat, waarin de Democraten de meerderheid hebben, telde na een lang debat 77 stemmen voor en 23 tegen de resolutie. Omdat de Senaat woordelijk dezelfde tekst heeft aangenomen als het Huis, gaat de resolutie nu rechtstreeks naar Bush ter ondertekening.

Het besluit voorziet erin dat Bush de Amerikaanse strijdkrachten tegen Irak mag inzetten als hij dat noodzakelijk vindt. Voorwaarde is wel dat hij duidelijk maakt dat alle diplomatieke middelen zijn uitgeput. Uitleg hierover hoeft Bush niet vooraf te geven, dat mag tot uiterlijk twee dagen na een aanval. Als er een aanval komt, moet Bush het Congres (beide huizen) elke zestig dagen bijpraten.

President Bush las kort na de stemming in het Huis van Afgevaardigden een verklaring voor. Hij noemde de resolutie een boodschap voor de wereld en de Veiligheidsraad. ,,Het Iraakse regime moet zich erbij neerleggen of wordt gedwongen zich erbij neer te leggen.'' Na de stemming in de Senaat zei Bush dat ,,Amerika met één stem spreekt''.

De VN-Veiligheidsraad werkt nog aan een eigen resolutie inzake de ontwapening van Irak. De VS en Groot-Brittannië zijn voor dreiging met geweld, China, Frankrijk en Rusland niet.

Analyse: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7