Centrale bank Japan massaal in aandelen

Om het gevaar van een financiële crisis af te wenden, zal de centrale bank van Japan voor 2.000 miljard yen (bijna 16 miljard euro) aandelen kopen van de Japanse banken. Op die manier moet de sterk verzwakte kapitaalpositie van de banken worden versterkt.

Dat heeft de Bank van Japan vandaag bekendgemaakt. Tegelijk roept zij de banken op zich van hun oninbare leningen snel te ontdoen. De Japanse regering roept ze op publieke fondsen (lees: belastinggeld) ter beschikking te stellen om zo de banken schadeloos te stellen voor de verliezen die zij op hun onbare leningen moeten nemen.

Volgens de centrale bank hebben de Japanse banken in de afgelopen tien jaar 90.000 miljard yen (bijna 720 miljard euro) aan slechte leningen afgeschreven. Een erfenis van de zeepbeljaren, toen de bomen in Japan tot in de hemel groeiden. Maar doordat de banken zijn doorgegaan met geld uitlenen – volgens waarnemers veelal aan slecht draaiende bedrijven die voor de afgeschermde, binnenlandse markt produceren – staan ze nu voor een ,,grotere uitdaging dan ooit tevoren''. Hun financiële kracht is aangetast en hun rendementspositie uitgehold, aldus de centrale bank.

Officieel is de berg oninbare leningen van de Japanse banken aangegroeid tot het equivalent van 8 procent van het Japanse bruto binnenlands product. In werkelijkheid is dit nog veel groter.

De centrale bank zal de aandelen kopen ,,tegen marktprijzen''. Door de al tien jaar sluipende krach op de beurs van Tokio is het omvangrijke aandelenbezit van de banken aanzienlijk in waarde geslonken. Dat heeft hun balans ondermijnd en daardoor kunnen de banken niet meer aan hun dekkingsverplichting voldoen.

Verkoop van hun aandelenbezit op de markt zou de koersen over de hele linie nog verder doen kelderen en hun balans helemaal ondermijnen.

De centrale bank zal met de aankopen doorgaan tot september 2003. Als van de 16 miljard euro dan nog geld over is, zal de aankoopperiode met een jaar worden verlengd.

Per bank zal de centrale bank in totaal voor maximaal 4 miljard euro aandelen overnemen. Volgens analisten hoopt de centrale bank met haar besluit twee vliegen in een klap te slaan: verstevigen van de balansposities van de banken en opkrikken van de koersen.